Οι λόγοι για τους οποίους ο γυναικολόγος θα προτείνει στο ζευγάρι να προχωρήσουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολλοί και διαφορετικοί. Όταν ακούμε «εξωσωματική», ίσως ο νους μας πάει σε γυναίκες/ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας. Κι όμως, η θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να χρειαστεί και σε νεαρά ζευγάρια προκειμένου να αποκτήσουν το μωράκι τους, μας εξηγεί ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης από το Γέννημα IVF.
Γιατρέ, όλο και πιο συχνά ακούμε για νέα ζευγάρια, 30, 35 ετών που κάνουν εξωσωματική. Μας φαίνεται παράξενο αυτό – γιατί ποιο λόγο συμβαίνει; Μήπως είναι κάτι υπερβολικό;
Ναι, πράγματι, αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να ακούγεται παράξενο, καθότι περιμένουμε ένα νέο ζευγάρι να έχει καλή γονιμότητα και να μην αντιμετωπίζει δυσκολίες! Εντούτοις, όχι, δεν είναι υπερβολή, γιατί υπάρχουν ορισμένες ξεκάθαρες ιατρικές καταστάσεις που εμποδίζουν μια εγκυμοσύνη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όντως μπορεί να χρειαστεί κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να έρθει το μωράκι:
1. Πολυκυστικές ωοθήκες
Κάποιες από τις κοπέλες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) δυσκολεύονται να επιτύχουν εγκυμοσύνη γιατί έχουν σημαντικές ανωμαλίες στον κύκλο τους. Αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω ορμονικών διαταραχών, δεν γίνεται ωορρηξία κάθε μήνα. Αν μια κοπέλα έχει κύκλο πάνω από 35 ημέρες, τότε υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να μην έχει γίνει ωορρηξία – και χωρίς αυτό δεν υπάρχουν γόνιμες μέρες, άρα η γυναίκα δεν μπορεί να έχει εγκυμοσύνη.
2. Ενδομητρίωση
Άλλο ένα σημαντικό και συχνό πρόβλημα στις νεαρές γυναίκες, ειδικά όταν έχουν κάνει χειρουργείο για να αφαιρέσουν κύστες από τις ωοθήκες. Αυτά τα χειρουργεία γενικώς μειώνουν τα αποθέματα των ωοθηκών. Άλλωστε η ίδια η ενδομητρίωση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων, αλλά επηρεάζει γενικότερα την υγεία και την ποιότητα της ζωής της γυναίκας, καθώς το πιο συχνό σύμπτωμα είναι έντονος πόνος στην περίοδο ή πόνος κατά τις επαφές.
3. Ανδρική υπογονιμότητα
Η γονιμότητα δεν αφορά μόνο τη γυναίκα. Είναι πλέον γνωστό και ξεκάθαρο ότι οι μισές περιπτώσεις υπογονιμότητας αφορούν τον ανδρικό παράγοντα. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την εκτίμηση της ανδρικής γονιμότητας παράλληλα με τη διερεύνηση της γυναικείας γονιμότητας.
4. Προβλήματα στις σάλπιγγες
Υπάρχουν γυναίκες που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με τις σάλπιγγές τους πχ μετά από σαλπιγγίτιδα, υδροσάλπιγγα ή αφαίρεση σαλπίγγων λόγω εξωμήτριας κύησης. Αυτές οι γυναίκες χρειάζονται οπωσδήποτε τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, διαφορετικά δεν μπορούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη γιατί οι σάλπιγγες είναι το σημείο στο σώμα όπου γίνεται η γονιμοποίηση. Χωρίς τις σάλπιγγες, δεν μπορεί να ‘συναντηθεί’ το ωάριο με το σπερματοζωάριο και να ξεκινήσει μια κύηση.
Το μήνυμα του ειδικού
«Το μήνυμά μου προς όλα τα ζευγάρια που προσπαθούν για το μωράκι τους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι να μη διστάζουν να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών», υπογραμμίζει ο κ. Μαντούδης και προσθέτει: «κάθε μέρα ζω την ευτυχία των ζευγαριών που κατάφεραν να αποκτήσουν τα παιδιά τους με τη βοήθεια της εξωσωματικής. Ας αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την εξωσωματική και ας σκεφτούμε ότι είναι μια ευκαιρία, μια θεραπεία ενίσχυσης της γονιμότητας, που έχει τη δύναμη να φέρει τα ζευγάρια πιο κοντά στο στόχο τους, στη δημιουργία της οικογένειάς τους!»
Ο Δρ. Ευριπίδης Μαντούδης είναι γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
Σχόλια