27 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία - Τι γνωρίζουμε για την απώλεια όσφρησης και πώς αντιμετωπίζεται

Υγεία
27 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία - Τι γνωρίζουμε για την απώλεια όσφρησης και πώς αντιμετωπίζεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία ανακαλύπτουν οι ερευνητές σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τις διαταραχές στην ικανότητα της όσφρησης, με τον ιατρικό όρο ανοσμία, η οποία είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που έγινε ευρέως γνωστό εξαίτιας της νόσου COVID-19. Η ανοσμία ήταν «κάτι που δεν περιμέναμε», είχε αναφέρει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαταραχές της όσφρησης, όπως η πλήρης απώλεια, καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο στους δέκα πολίτες, επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, με αφορμή την 27η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία.  Για πολλούς είναι μια προσωρινή ενόχληση που σταδιακά επανέρχεται. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι παρατεταμένη και να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Κύρια αιτία της οσφρητικής δυσλειτουργίας

Πάντως, αυτό που διαπιστώνει η ερευνητική κοινότητα, είναι ότι μία από τις κύριες αιτίες της οσφρητικής δυσλειτουργίας, είναι η ρινοκολπίτιδα, γνωστή και ως ιγμορίτιδα, καθώς πρόκειται για μια πολύ συχνή νόσο που ταλαιπωρεί αρκετούς ασθενείς. Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι η ανοσμία μαζί με τη ρινική συμφόρηση και τη ρινική καταρροή, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά, όχι μόνο την αίσθηση της όσφρησης αλλά και της γεύσης, δημιουργώντας αφενός δυσκολίες και κινδύνους στη διατροφή, αλλά και υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των ασθενών εν γένει, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχολογική τους επιβάρυνση σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, η πλήρης απώλεια της όσφρησης,αποτελεί για τον ασθενή ένα είδος αναπηρίας, παρόλο που συχνά ο ίδιος δεν την αντιλαμβάνεται έγκαιρα ώστε να αναζητήσει έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί πολίτες παραμένουν αδιάγνωστοι και υποφέρουν, ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών των ασθενών απευθύνεται σε ειδκούς ΩΡΛ.

Αντιμετώπιση

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα έχει διάφορες εκφάνσεις και μια από τις πιο συχνές είναι η ύπαρξη ρινικών πολυπόδων. Για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες οι μέχρι τώρα θεραπείες είναι:

  • ρινικές πλύσεις με κορτικοστεροειδή σε καθημερινή βάση (φυσιολογικό ορό ή αποστειρωμένο θαλασσινό νερό)
  • υποτροπή τα από του στόματος κορτικοστεροειδή τουλάχιστον τρείς φορές ετησίως
  • χειρουργική επέμβαση

Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες

Αρκετοί, ωστόσο, ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες δεν ανταποκρίνονται στην καθιερωμένη τυπική φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία. Για αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια η ερευνητική κοινότητα έχει στραφεί στη μελέτη των βιολογικών παραγόντων, ως μια σημαντική θεραπευτική εναλλακτική λύση.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν εγκριθεί βιολογικοί παράγοντες που έχουν αποδείξει τη σημαντική αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες, μειώνοντας τα συμπτώματα και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και την ανοσμία.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή και φυσικά ούτε οι αισθήσεις μας, η ικανότητα να βλέπεις, να ακούς, να γεύεσαι, να αγγίζεις και βέβαια να μυρίζεις. Η ανοσμία αποτέλεσε χαρακτηριστικό σύμπτωμα στη πανδημία και όλοι αντιληφθήκαμε την σημασία αυτής της αίσθησης. Η διαταραχή της όσφρησης αναδυκνύει την ανάγκη διερεύνησης, όταν κάποιος δεν μυρίζει πόσο μάλλον υποφέρει και από συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, από ειδικό ΩΡΛ, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει αλλά και να θεραπεύσει την Χρονια Ρινοκολπίτιδα με Ρινικούς Πολύποδες, οδηγώντας τον ασθενή σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς περιορισμούς.

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News