Ένας 53χρονος θεραπεύτηκε πλήρως από τον ιό HIV

Υγεία
Ένας 53χρονος θεραπεύτηκε πλήρως από τον ιό HIV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αίματος για τη θεραπεία της λευχαιμίας

Ένας 53χρονος άνδρας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας - ο τέταρτος - θεραπεύτηκε από τον ιό HIV αφού έλαβε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αίματος για τη θεραπεία της λευχαιμίας. Πρόκειται για άνδρα που δεν έχει σημάδια ενεργού λοίμωξης τέσσερα χρόνια αφότου σταμάτησε να παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα.

Ο άνδρας δεν έχει σημάδια ενεργού λοίμωξης τέσσερα χρόνια αφότου σταμάτησε να παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα. Ο «ασθενής του Ντίσελντορφ» βρέθηκε θετικός στον HIV το 2008. Το 2011, εμφάνισε λευχαιμία που αντιμετωπίστηκε με χημειοθεραπεία, αλλά ο καρκίνος επανήλθε τον επόμενο χρόνο. Έτσι, το 2013, τα βλαστοκύτταρα αίματος στον μυελό των οστών του άνδρα που δημιουργούν ανοσοκύτταρα - συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών - καταστράφηκαν από χημειοθεραπεία και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν με βλαστοκύτταρα από αίμα που έδωσε συμβατός δότης.

Σημειώνεται πως το πιο σημαντικό για την επιτυχή μεταμόσχευση ήταν το γεγονός ότι οι γιατροί βρήκαν έναν δότη με μια μετάλλαξη που απενεργοποιεί τον υποδοχέα CCR5 που χρησιμοποιεί ο HIV για να μολύνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι λοιπόν η μεταμόσχευση έκανε το ανοσοποιητικό σύστημα του άνδρα ανθεκτικό στον HIV.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες αφότου έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο Γάλλος ιολόγος Λικ Μοντανιέ, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής για τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS, τα νέα για τις θεραπείες αντιμετώπισης του ιού αποδεικνύουν τα σημαντικά βήματα που έχει διανύσει η επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Και αυτό διότι στις 15 Φεβρουαρίου αταγράφηκε ακόμη μια σημαντική κατάκτηση: Επρόκειτο για τον τρίτο άνθρωπο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV. Η μέθοδος ίασης συνιστά μια σημαντική πρωτοπορία. Χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος μεταμόσχευσης που περιλαμβάνει αίμα ομφάλιου λώρου.

Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι πιο εύκολα διαθέσιμο από τα αδιαφοροποίητα κύτταρα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Την ίδια στιγμή, δεν χρειάζεται το αίμα του ομφάλιου λώρου να είναι απολύτως συμβατό με εκείνο του παραλήπτη. Οι περισσότεροι δότες στα μητρώα είναι καυκάσιας καταγωγής, όμως λόγω του γεγονότος ότι το αίμα που δωρίζεται δεν χρειάζεται να ταιριάζει απόλυτα με εκείνο του παραλήπτη, ανοίγει η δυνατότητα θεραπείας για δεκάδες Αμερικανούς που υποφέρουν από HIV μαζί με καρκίνο.

Η Αμερικανίδα, που θεραπεύτηκε από HIV και έπασχε επίσης από λευχαιμία, έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου για να θεραπεύσει τον καρκίνο. Το αίμα προήλθε από έναν εν μέρει συμβατό δότη, ενώ δεν εφαρμόστηκε η πρακτική εύρεσης δότη μυελού των οστών, διαδικασία κατά την οποία αναζητείται δοτης παρόμοιας εθνικότητας με του ασθενούς.

Η γυναίκα που θεραπεύτηκε ελαβε αίμα από στενό συγγενή της για να παράσχει στο σώμα της προσωρινή ανοσολογική άμυνα ενόσω πραγματοποιείτο η μεταμόσχευση. Είναι κοντά στην τρίτη ηλικία, ενώ διαγνώστηκε το 2013 με HIV και το 2017 με λευχαιμία. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου από δότη με μετάλλαξη που εμποδίζει την είσοδο του HIV στα κύτταρα. Παρασχέθηκαν, ακόμη στη γυναίκα συμβατά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα από συγγενή πρώτου βαθμού.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι το φύλο και η εθνικότητα δεν διαδραματίζουν πια στη θεραπεία κατά του HIV δεσμευτικό ρόλο, συνιστά καθοριστικής σημασίας βήμα για την επέκταση των εξελιγμένων θεραπειών κατά του ιού.

Εκτιμάται, την ίδια στιγμή, ότι η μόλυνση από τον HIV λειτουργεί διαφορερικά σε άντρες και γυναίκες, ενώ ανάμεσα στους φορείς του HIV, οι γυναίκες απαρτίζουν πάνω από τις μισές περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, συμμετέχουν σε ποστοστό μόνο 11% σε θεραπευτικές δοκιμές.

Οι δύο άλλες περιπτώσεις φορέων του HIV που θεραπεύτηκαν ήταν ο «ασθενής του Βερολίνου», Τίμοθι Ρέι Μπράουν, που κατάφερε να ζήσει χωρίς τον ιό για 12 χρόνια, κατέληξε όμως από καρκίνο το 2020, και ο άλλος ασθενής ήταν ο Άνταμ Καστιγιέχο, «ασθενής του Λονδίνου», ύστερα από μεταμόσχευση μυελού των οστών για τη θεραπεία του λεμφώματος του Hodgkin.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News