Εξωσωματική: 5 tips σε φέρνουν πιο κοντά στην επιτυχία

Υγεία
Εξωσωματική: 5 tips σε φέρνουν πιο κοντά στην επιτυχία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν πρόκειται για εξωσωματική, η ερώτηση είναι μία: «θα πετύχει;» - Αυτά τα 5 tips θα σε φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία!

Ενημερώσου για τα νέα πρωτόκολλα θεραπείας

Σήμερα, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής είναι υψηλότερα από ποτέ άλλοτε -ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις- χάρη στα νέα πρωτόκολλα θεραπείας.

Οι ασθενείς με χαμηλό απόθεμα ωοθηκών (χαμηλή ΑΜΗ, γυναίκες άνω των 40) είναι μια ομάδα ασθενών που παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Για αυτό το λόγο αναπτύχθηκε η μέθοδος διπλής διέγερσης των ωοθηκών Duo Stim με 2 ωοληψίες στον ίδιο κύκλο. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση που φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει ένα αληθινό πλεονέκτημα και αύξηση του ποσοστού επιτυχίας σε αυτές τις γυναίκες. Σίγουρα πρόκειται για ένα ‘εντατικό’ πρωτόκολλο και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενδελεχής εκτίμηση κάθε υποψήφιας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι κατάλληλο για αυτήν.

Πάντοτε όμως, τα πρωτόκολλα της εξωσωματικής, εκτός από αποτελεσματικά, επιδιώκεται να γίνουν πιο φιλικά και εύκολα για τα ζευγάρια – και κυρίως για τις γυναίκες!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το PPOS (Progestin-primed ovarian stimulation), ένα πολλά υποσχόμενο πρωτόκολλο, με λιγότερα ενέσιμα, άρα σημαντικά πιο ‘φιλικό’ προς τη γυναίκα.

Ενημερώσου για τις τεχνολογικές εξελίξεις στο εμβρυολογικό εργαστήριο

Οι νέοι επωαστές Embryoscope+ πραγματικά συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας της εξωσωματικής. Διαθέτουν τεχνολογία timelapse για την παρακολούθηση των μορφοκινητικών χαρακτηριστικών των εμβρύων 24/7 χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός του επωαστή.

Σε συνδυασμό με τη χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης iDAScore, οι εμβρυολόγοι έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ δυνατό εργαλείο για την ανάπτυξη και επιλογή εμβρύων βέλτιστης ποιότητας. Και αυτό σημαίνει ότι το θετικό αποτέλεσμα είναι πιο κοντά, πιο σύντομα!

Κάνε το ραντεβού σου online

Τα online ραντεβού με το γυναικολόγο αναπαραγωγής και την ομάδα του είναι ο πιο εύκολος τρόπος επικοινωνίας, ειδικά για τα ζευγάρια που μένουν μακριά από τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να γνωρίσεις τους ειδικούς χωρίς να χρειαστεί καν να ταξιδέψεις. Συζήτησε για τη δική σου γονιμότητα, για το δικό σου προσωπικό πλάνο θεραπείας και ξεκίνησε τη θεραπεία σου στον τόπο διαμονής σου.

Διάλεξε την ομάδα σου

Με τη βοήθεια του internet και των social media, έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις το γιατρό και τους συνεργάτες του (γιατρούς, εμβρυολόγους, μαίες) πριν καν προγραμματίσεις το πρώτο ραντεβού σου. Διάλεξε την ομάδα σου, την ομάδα που μπορεί να σου παρέχει συνεχή υποστήριξη και συνολικά μια καλύτερη εμπειρία εξωσωματικής.

Πίστεψε ότι μπορείς να τα καταφέρεις

Η διαδικασία της εξωσωματικής είναι πλέον σημαντικά απλοποιημένη σε σχέση με παλαιότερα, είναι πια μια θεραπεία ρουτίνας. Με τη βοήθεια μιας έμπειρης ομάδας ειδικών -που θα σου προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη σε κάθε βήμα του ταξιδιού σου προς το μωράκι σου- σίγουρα θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις!

Το σχόλιο του ειδικού

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής, κ. Ευριπίδης Μαντούδης, σχολιάζει: «Κάθε μέρα ζω την ευτυχία των ζευγαριών που κατάφεραν να αποκτήσουν τα παιδιά τους με τη βοήθεια της εξωσωματικής. Ας αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την εξωσωματική και ας σκεφτούμε ότι είναι μια ευκαιρία, μια θεραπεία ενίσχυσης της γονιμότητας, που έχει τη δύναμη να σας φέρει πιο κοντά στο στόχο σας, στη δημιουργία της οικογένειάς σας!»

Ο Δρ. Ευριπίδης Μαντούδης είναι γυναικολόγος αναπαραγωγής - μαιευτήρας και επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης ‘Γέννημα IVF’

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News