Η πανδημία αύξησε τα κρούσματα καρκίνου στη χώρα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κρήτη (vid)

Κρήτη
Η πανδημία αύξησε τα κρούσματα καρκίνου στη χώρα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κρήτη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διετία της πανδημίας αποδείχτηκε καθοριστική για την καθυστερημένη διάγνωση καρκίνου σε μεγάλο αριθμό ασθενών

 

  • 64.500 νέα περιστατικά καρκίνου, 32.000 θάνατοι ετησίως
  • 7.500 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο
  • Ενθαρρυντική η πορεία μεγάλου αριθμού ασθενών
  • «Χρόνια νόσος» σε μεγάλο ποσοστό ο καρκίνος

Τα νέα περιστατικά διαφόρων μορφών καρκίνου που καταγράφονται σε ετήσια βάση στην χώρα φτάνουν τα 64.500 σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ενώ θλιβερή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι την διετία της πανδημίας παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην έγκαιρη διάγνωση. 

Ειδικότερα, η διετία της πανδημίας αποδείχτηκε καθοριστική για την καθυστερημένη διάγνωση καρκίνου σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι επιπτώσεις είναι σήμερα ορατές με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ελλάδα να κάνουν λόγο για 64.500 νέα περιστατικά ετησίως και για 32.000 θανάτους από καρκίνο στη χώρα.  

«Ο καρκίνος είναι πολύ χειρότερος από ότι ήταν ο κορωνοϊός. Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες είναι οι βασικές που απασχολούν την ανθρωπότητα γι’ αυτό εμείς ξεχάσαμε τα τελευταία δυο - τρία χρόνια τον καρκίνο και τώρα βλέπουμε καθυστερημένα να προσέρχονται ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο κι αυτό δεν μας αρέσει γιατί μειώνει τις πιθανότητες θεραπείας» ανέφερε ο πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος. 

Η εικόνα αποτυπώνεται και σε τοπικό επίπεδο με την αναπληρώτρια καθηγήτρια ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Τόλια να διαπιστώνει αύξηση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στο νησί.  

«Με ανησυχεί πάρα πολύ διότι υπάρχουν πολλοί νέοι μέσης ηλικίας 50 ετών που προσέρχονται στο ΠΑΓΝΗ ως ασθενείς τελικού σταδίου και νομίζω κάτι πρέπει να αλλάξουμε στις συνήθειες μας» υποστήριξε η κ. Τόλια.

Αυξητική τάση καταγράφεται και στον καρκίνο του μαστού που σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται ψυχογενές νόσημα.  

Ο χειρούργος μαστολόγος, Π. Δασκαλάκης είπε: «Σε σχέση με την τελευταία δεκαετία μπορούμε να πούμε ότι έχει αυξηθεί κατά 1/3 .Η αλήθεια είναι όμως ότι έχουμε κι ένα ευχάριστο μήνυμα .Δηλαδή παρότι έχουμε 7.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, έχουμε καλύτερη επιβίωση κι αυτό είναι πάρα πολύ αισιόδοξο».

Σημαντική πρόοδος όμως παρατηρείται και σε άλλες μορφές καρκίνου χάρη στα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα.  

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το 70-80% των παιδιών θα ζήσει, θα μεγαλώσει, θα κάνει οικογένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης ο καρκίνος του όρχεος, ο καρκίνος του μαστού όπου το 70% των γυναικών θα πάει από άλλη αιτία και όχι από τον καρκίνο της» υπογράμμισε ο κ. Φιλόπουλος.

Καταλυτικός ωστόσο στην πορεία ενός ανθρώπου που νοσεί, είναι ο τρόπος ζωής. Επιβαρυντική καθημερινότητα με κακή διατροφή, καθιστική ζωή, έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα και σε βλαβερές ουσίες και άγχος αποτελούν τους κύριους παράγοντες που συντελούν στην πρόκληση νεοπλασματικών ασθενιών. 

Η κ. Τόλια ανέφερε: «Να κάνουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να κάνουμε χόμπι τα οποία μας αποφορτίζουν και θεωρούνται και αντικαταθλιπτικά διότι σήμερα η Ελλάδα έχει πάρα πολύ κατάθλιψη και ένας λόγος που γεννιέται ο καρκίνος είναι η κατάθλιψη».

Το μήνυμα ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί στέλνει η οδοντίατρος και εικαστικός Μαγδαληνή Βογιατζή μέσα από το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο Ιστορίες Μαστού που παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά.  

Σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση για τον έλεγχο του Καρκίνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία αγωνίζεται για την άρση των ανισοτήτων, γεωγραφικών, κοινωνικών και οικονομικών διεκδικώντας ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση όσων νοσούν από καρκίνο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας.   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News