«Εν κρυπτώ» συνάντηση στην 7η ΥΠΕ για να ρίξουν του τόνους στο ΠΑΓΝΗ ενόψει εκλογών

Κρήτη
«Εν κρυπτώ» συνάντηση στην 7η ΥΠΕ για να ρίξουν του τόνους στο ΠΑΓΝΗ ενόψει εκλογών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν αποκλείεται μάλιστα η συνάντηση αυτή να πραγματοποιείται ακόμα και καθ’ υπόδειξη του ίδιου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλέυρη, ο οποίος έρχεται στο νησί τέλος του μήνα και παρά τις έντονες αντιδράσεις του νοσοκομείου και των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, αποτύπωσε τη βούλησή του και παράτεινε τη θητεία του διοικητή

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, με πρωτοβουλία του διοικητή της ΥΠΕ, Νεκτάριου Παπαβασιλείου και στην οποία συμμετέχουν η διευθύντρια της αναισθησιολογικής κ. Παπαϊωάννου, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος.

Η συνάντηση προφανώς και συγκαλείται σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο νοσοκομείο, ύστερα από όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Υγείας του Ηρακλείου τη στάση του κ. Χαλκιαδάκη, ο οποίος αφενός καρατόμησε τον διευθυντή του ΤΕΠ ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργο Νότα, αφετέρου έστειλε επαγγελματίες Υγείας να πραγματοποιήσουν διαγνωστικούς ελέγχους σχετικά με το εάν οι τρεις αναισθησιολόγοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είναι όντως θετικοί, αλλά και τις αντιδράσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ζητά επιτακτικά την απομάκρυνση του διοικητή, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν οτι στη συνάντηση δεν κλήθηκαν οι συνδικαλιστές με το αιτιολογικό πως πρόκειται για μία ιδιωτική συνάντηση και όχι θεσμική, με τη διαφορά όμως ότι τα πρόσωπα που συμμετέχουν δεν έχουν προσωπικές διαφορές αλλά θεσμικές, ενώ ταυτόχρονα και  ο τόπος στον οποίο διεξάγεται, δηλαδή στο γραφείο του διοικητή της 7ης ΥΠΕ δηλώνει καθόλα τη θεσμικότητα αυτής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η συνάντηση αυτή να πραγματοποιείται ακόμα και καθ’ υπόδειξη του ίδιου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλέυρη, ο οποίος έρχεται στο νησί τέλος του μήνα και παρά τις έντονες αντιδράσεις του νοσοκομείου και των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, αποτύπωσε τη βούλησή του και παράτεινε τη θητεία του διοικητή.

Εξάλλου η κυβέρνηση θα ήθελε να ρίξει του τόνους τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς το νοσοκομείο είναι χώρος στον οποίο παρέχονται κρίσιμες υπηρεσίες και τελικός αποδέκτης είναι ο ίδιος ο πολίτης που η τυχόν απογοήτευσή του θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

Στους δρόμους η «Υγεία» της Κρήτης κατά της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους, ζητώντας την άμεση αποπομπή της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι καλούν την ηρακλειώτικη κοινωνία να δώσει το “παρών” τόσο στο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 στο κέντρο του Ηρακλείου, όσο και στην παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της μεγάλης σε συμμετοχή σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στην οποία συμμετείχαν υγειονομικοί, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Το “παρών” έδωσαν πρόεδροι και μέλη εργατικών σωματείων και οργανώσεων, με σκοπό να υπάρξει άμεση και συστηματική ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στον χώρο της Υγείας του Ηρακλείου, με αφορμή τη στάση του κ. Χαλκιαδάκη, ο οποίος αφενός καρατόμησε τον διευθυντή του ΤΕΠ ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργο Νότα, αφετέρου έστειλε επαγγελματίες Υγείας να πραγματοποιήσουν διαγνωστικούς ελέγχους σχετικά με το εάν οι τρεις αναισθησιολόγοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είναι όντως θετικοί. Αφού έγινε η αναγκαία ενημέρωση, οι υγειονομικοί τούς έφεραν ενώπιον της ευθύνης που έχουμε όλοι ως κοινωνικό σύνολο να προασπίσουμε τον χώρο της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησαν να υπάρξει παράλληλος συντονισμός του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αποδέχτηκαν την πρόταση. Από το σωματείο εργααζομένων μεταφέρθηκαν επίσης οι «απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν μέσα στο νοσοκομείο, η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση που συνοδεύεται και από τον αυταρχισμό της διοίκησης, καθώς και οι συνέπειες που θα έχουν για τους ασθενείς η διαχρονική υποβάθμιση της υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων».

«Όπως αποδεικνύει και η ''επιβράβευση'' της κυβέρνησης με την παράταση της θητείας της συγκεκριμένης διοίκησης, αλλά και οι έπαινοι της 7ης ΥΠΕ για μια ''επιτυχημένη θητεία'', αυτές τις διοικήσεις θέλουν! Με το μαστίγιο να επιβάλλουν τη σιγή σε όσους αναδεικνύουν τα προβλήματα και διεκδικούν λύσεις, προκειμένου να εφαρμόζουν ανενόχλητοι την κυβερνητική πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης.

Το “παρών” έδωσαν στο ΕΚΗ ιατροί από τις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ αλλά και οι αναισθησιολόγοι, όπως και ο μέχρι πρότινος διευθυντής των ΤΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε μεθαύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας με την παρουσία των φορέων και κεντρικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από την Υγεία”. Από εκεί και ύστερα, την Πέμπτη 26 του Ιανουαρίου, όλοι οι υγειονομικοί της Κρήτης σε μια παγκρήτια κινητοποίηση θα συγκεντρωθούν στις 11:00 στα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ. και εκεί θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου και την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, την τριμελή επιτροπή του ΠΑΓΝΗ, την Ένωση Εργαζομένων ΒΓΝΗ, το σωματείο επιστημονικού προσωπικού της ΠΦΥ, το σωματείο εργαζομένων στην ΠΦΥ, το σύλλογο φοιτητών Ιατρικής σχολής, το ΔΣ του φαρμακευτικού Συλλόγου και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Ένωση γονέων Ν. Ηρακλείου, την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, το σωματείο οικοδόμων, το συνδικάτο Τροφίμων-ποτών, το σωματείο ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, την ΕΜΥΔΑΣ

-την ομάδα γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ. Έδωσαν επίσης το παρόν: πολυπληθής αντιπροσωπία αναισθησιολόγων του ΠΑΓΝΗ μαζί με την αν. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και διευθύντρια του Αναισθησιολογικού τμήματος του ΠΑΓΝΗ Αλ. Παπαϊωάννου, τον πρόεδρος του ΕΚΗ, Στ. Βοριάς, το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Ν. Ηγουμενίδη, την περιφερειακή σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης και στέλεχος του ΚΚΕ, Γ. Χουστουλάκη, το δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Χουστουλάκη, ενώ τη στήριξή του δήλωσε ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντηχάκης που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, αποτυπώθηκε και η κατάσταση που επικρατεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και δομές υγείας του νησιού, όπως μετέφεραν οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων σωματείων, ενώ καταγγέλθηκε από τα εργατικά σωματεία και τους φορείς η εμπορευματοποίηση της υγείας που μεταφράζεται σε ακριβές πληρωμές για τους ασθενείς και εντατικοποίηση και αυταρχισμό για τους υγειονομικούς.

«Στο πρόσωπο της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ καταδικάστηκε η πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας, και τονίστηκε η ανάγκη για κοινή πάλη των υγειονομικών και των υπόλοιπων εργατικών σωματείων για δημόσια και δωρεάν υγεία, με πρόσβαση για όλους με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Σε στάση αναμονής οι αναισθησιολόγοι

Όσον αφορά στους αναισθησιολόγους, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη μέχρι και αυτή τη στιγμή, ενώ όσον αφορά τον κ. Νότα σήμερα Τετάρτη θα καταθέσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του διοικητή του ΠΑΓΝΗ για την καθαίρεσή του. Είναι άξιο αναφοράς πως το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας υποστηρίζει την επιτυχία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα χθες, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως είναι επιτακτικό αίτημα να βελτιωθούν οι όροι εργασίας των υγειονομικών συστημάτων.

Οι επερχόμενες δράσεις

  • Δίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 20/1, από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ.
  • Συλλαλητήριο στο κέντρο του Ηρακλείου την Παρασκευή 20/1 στις 6 το απόγευμα.
  • Τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 26/1, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ.
  • Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 27/1, στην περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισκεφτεί το ΠΑΓΝΗ».

«Ενημερώνουμε την κυβέρνηση, το υπουργείο και τη Διοίκηση ότι δε θα ανεχτούμε καμία υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, κανένα κλείσιμο ή συρρίκνωση περιφερειακού νοσοκομείου, όπως δεν ανεχόμαστε τις τακτικές τρομοκράτησης που συνοδεύουν αυτά τα μέτρα! Δε θα ανεχτούμε την εργασιακή εξαθλίωση με οφειλόμενα 30.000 μέρες άδειας και ρεπό. Μόνο στη ΜΕΘ COVID οφείλονται 2.000 ημέρες στους εργαζόμενους, όπως μας καταγγέλλουν», σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Αποχή από τις διαδικασίες κοστολόγησης ιατρικών πράξεων

Κάλεσμα στα μέλη της υγειονομικής κοινότητας της Κρήτης απηύθυνε το Συντονιστικό Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης ώστε να απέχουν από τις διαδικασίες κοστολόγησης ιατρικών πράξεων και νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό των Ενώσεων καλεί «τα μέλη μας να απέχουν από τις διαδικασίες κοστολόγησης ιατρικών πράξεων και νοσοκομειακών υπηρεσιών (μέσω της κατηγοριοποίησης των ασθενών στο σύστημα ομοιογενών διαγνωστικά ομάδων-DRGs). Τα DRGs αξιοποιούνται ως εργαλείο υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων για λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες, με μειωμένους κρατικούς προϋπολογισμούς και ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών, και θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση κοστοβόρων ή “μη προσοδοφόρων” τμημάτων ή ολόκληρων νοσοκομείων.

H παραπάνω διοικητική και λογιστική πράξη είναι πέρα από τα ιατρικά μας καθήκοντα και δεν πρόκειται να συνεργαστούμε στην εφαρμογή της, ιδίως όταν οι διοικήσεις 7ης Υ.ΠΕ. και νοσοκομείων επιδεικνύουν αυταρχική, προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά.

Το πιλοτικό πρόγραμμα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών, που έχει αναλάβει η 7η Υ.ΠΕ., θα αποτύχει, εάν οι διοικήσεις δεν κατανοήσουν ότι η ψυχή του ΕΣΥ είναι κυρίως οι εργαζόμενοί του. Απαιτούμε τουλάχιστον τον απαραίτητο σεβασμό στο λειτούργημα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, που κράτησε όρθια τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας τις περιόδους της οικονομικής κρίσης, των ανασφάλιστων και της πανδημίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News