Φάρμακα - ΕΟΦ: Η λίστα με τις εναλλακτικές για τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη - Τι αλλάζει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Κρήτη
Φάρμακα - ΕΟΦ: Η λίστα με τις εναλλακτικές για τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη - Τι αλλάζει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο σκεύασμα - Τι αλλάζει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση - Το σχέδιο του υπ. Υγείας και οι πιέσεις των Ιατρικών Συλλόγων

Ο ΕΟΦ δημοσίευσε τη λίστα με τα φάρμακα ευρείας χρήσης που είναι σε έλλειψη ή καθυστερεί η τροφοδοσία τους. 

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρει σε ανάρτησή του: «Ο ΕΟΦ ενημερώνει για τα εναλλάξιμα ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακα που μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία όταν υπάρχει έλλειψη κάποιου επωνύμου σκευάσματος». Ο ΕΟΦ, Αρμόδια Αρχή για την εποπτεία της επάρκειας της φαρμακευτικής αγοράς, αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ενημερώνει το κοινό σχετικά με τα εναλλάξιμα ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακα που μπορεί να προμηθεύεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ τρόπο διάθεσής τους.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το σκεύασμα που γνωρίζετε και αναζητάτε, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να προμηθευτείτε το αντίστοιχο σκεύασμα (ουσία, μορφή, περιεκτικότητα) που θα καλύψει τις ανάγκες σας».

Δείτε τη λίστα εδώ

Την ίδια στιγμή, σχέδιο χορήγησης μόνο μέσω ηλεκτρονικής συνταγής σε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο kathimerini.gr, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται να δίνονται συνολικά όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα με ηλεκτρονική συνταγή.

«Ανακοινώσαμε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστεί ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας πως το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή αφού γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Πιέσεις από τους ιατρικούς συλλόγους

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από αίτημα των ιατρικών συλλόγων της χώρας για υποχρεωτική χορήγηση όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με ιατρική συνταγή, καθώς αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πως κάποια φάρμακα παρ΄όλο που ανήκουν στα συνταγογραφούμενα, εξαιτίας του χαμηλού κόστους τους, προμηθεύονται από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού.

Η ηλεκτρονική συνταγή όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποσκοπεί στο να υπάρξει μία καλύτερη εικόνα των αρμοδίων για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, αλλά και στην μείωση της υπερκατανάλωσης φαρμάκων.

Σημειώνεται πως η χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας, για το οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στους αρμόδιους υπουργούς.

Η αρχή είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 με την υποχρεωτική συνταγογράφηση στη χορήγηση των αντιβιοτικών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Ωστόσο η ιατρική κοινότητα επιμένει πως κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς θα πρέπει να προέχει η αξιολόγηση από τον θεράποντα ιατρό.

Οι πιέσεις στο υπουργείο Υγείας εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.

Εξαδάκτυλος: Θα έπρεπε ήδη η χορήγηση φαρμάκων να γίνεται υποχρεωτικά με ιατρική συνταγή

«Η χορήγηση φαρμάκων με ιατρική συνταγή είναι πάγια διδασκαλία σε όλες τις ιατρικές και φαρμακευτικές σχολές του κόσμου. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν ακολουθεί την συγκεκριμένη οδηγία», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί πριν παρουσιαστεί έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ώστε να εξασφαλιστέι η εξοικονόμηση και η ορθολογική χρήση των φαρμάκων.

«Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί ο πολίτης να μπει σε ένα φαρμακείο και να αγοράσει όποιο φάρμακο θέλει, πλην των αντιβιοτικών και των ναρκωτικών, χωρίς να έχει ιατρική συνταγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος προσθέτοντας πως ο θεράπων γιατρός θα πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να δίνει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη δοσολογία και τη χρονική περίοδο λήψης των φαρμάκων.

Υπέρ της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των φαρμάκων είναι και ο ΙΣΑ, ο οποίος χτες είχε έκτακτη σύσκεψη για την έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

«Θέσαμε χτες και πάλι το θέμα της συνταγογράφησης φαρμάκων προκειμένου να υπάρχει ένας εξορθολογισμός στη χρήση τους», ανέφερε στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Πολυτίμη Λεονάρδου, τονίζοντας πως ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τον ΙΣΑ πως θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους κατά την ορθή επιστημονική πρακτική.

Αλλαγές και στα ΜΗΣΥΦΑ

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να επαναξιολογηθεί η λίστα και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς κάποια σκευάσματα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σ΄αυτή. Ωστόσο η επικαιροποίηση της συγκεκριμένης λίστας αναμένεται να γίνει σε δεύτερο χρόνο, καθώς θα πρέπει να επεξεργαστεί από διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News