Γκίκας Μαγιορκίνης: Μια ολόκληρη πόλη μπαίνει στα νοσοκομεία κάθε μήνα - Σίγουρη η νέα έξαρση

Ελλάδα
Γκίκας Μαγιορκίνης: Μια ολόκληρη πόλη μπαίνει στα νοσοκομεία κάθε μήνα - Σίγουρη η νέα έξαρση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι σίγουρο ότι θα δούμε μια χειμερινή έξαρση του covid. Η έξαρση που θα έρθει, θα είναι όπως τις ιώσεις που έχουμε κάθε χρόνο και θα συνεχίσουμε να την έχουμε», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης

«Έχουμε συνολικά περίπου 4.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία κάθε μέρα. Σκεφτείτε τον αριθμό 120.000 τον μήνα. Μια ολόκληρη πόλη μπαίνει στα νοσοκομεία κάθε μήνα» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, επιχειρώντας να δώσει μία εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Είναι σίγουρο ότι θα δούμε μια χειμερινή έξαρση του covid. Η έξαρση που θα έρθει, θα είναι όπως τις ιώσεις που έχουμε κάθε χρόνο και θα συνεχίσουμε να την έχουμε. Η αίσθησή μου είναι ότι δεν θα είναι έντασης, που θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα. Είδαμε το καλοκαίρι μιας μεγάλης έντασης έξαρση, η οποία δεν οδήγησε σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας. Έχουμε επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που λέμε κανονικότητα και θεωρώ εξαιρετικά απίθανο ο ιός να προσβάλλει, την κανονικότητα», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή της νόσου covid,ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι φαίνεται να εκτοπίζει την προηγούμενη παραλλαγή Ο5 ,έχοντας ένα πλεονέκτημα 30%, ενώ τείνει να επικρατήσει. Ως προς το βαθμό επικινδυνότητας της νέας υποπαραλλαγής, ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένης παθογένειας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τελείως αθώα. Από τη στιγμή που θα ξεφύγει, ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως όλες εξάλλου οι καινούργιες παραλλαγές. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει θέματα στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν πάει να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου» , συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει δώσει ακόμα συστάσεις εμβολιασμού για ηλικίες κάτω των 60 ετών. Βεβαίως, άμα θέλει κάποιος κάτω των 60 να το κάνει ως μια επιπλέον προστασία, είναι δυνατόν.

Ωστόσο, το όφελος που προσφέρει στις ηλικίες κάτω των 60 είναι πολύ οριακό», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με το ποιες ηλικιακές ομάδες πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τη νόσο covid.

Ερωτηθείς για το προσδόκιμο ζωής, το οποίο στη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκε κατά 15 μήνες ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε ότι αυτό είναι συγκυριακό και ότι το προσδόκιμο επιβίωσης σε ηλικίες νέες δεν φαίνεται να τροποποιείται, ωστόσο τροποποιήθηκε σημαντικά σε άτομα άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News