Κορωνοϊός: Ανησυχία για τον «ιό της ρωσικής νυχτερίδας» - Ανθεκτικός σε εμβόλια και αντισώματα

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Ανησυχία για τον «ιό της ρωσικής νυχτερίδας» - Ανθεκτικός σε εμβόλια και αντισώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέο ιός, στον οποίο δόθηκε η ονομασία “Khosta-2”, ανήκει στο υπογένος sarbecovirus, στην υποομάδα, δηλαδή, στην οποία ανήκουν και οι κορωνοϊό όπως ο SARS-CoV-2

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα από τον “ιό της ρωσικής νυχτερίδας”, που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και να διαφύγει των αντισωμάτων και των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί για τον κορωνοϊό.

Ο νέο ιός, στον οποίο δόθηκε η ονομασία “Khosta-2”, ανήκει στο υπογένος sarbecovirus, στην υποομάδα, δηλαδή, στην οποία ανήκουν και οι κορωνοϊό όπως ο SARS-CoV-2, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “PLoS Pathogens”.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα από τη Σχολή Παγκόσμιας Υγείας “Paul G. Allen” στο Πανεπιστήμιο Washington State, o ιός “Khosta-2” μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ακίδα του για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα όπως κάνει και ο SARS-CoV-2.

«Η μελέτη μας απέδειξε ότι οι sarbecoviruses που κυκλοφορούν στην άγρια φύση της Ασίας - ακόμα και σε περιοχές της δυτικής Ρωσίας όπου εντοπίστηκε ο “Khosta-2” - αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις εν εξελίξει προσπάθειες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2», δήλωσε ο ιολόγος και επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Λέτκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακάλυψη αυτή τονίζει την ανάγκη να αναπτυχθούν νέα εμβόλια που δε στοχεύουν μόνο στις γνωστές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, όπως η μετάλλαξη “Όμικρον”, αλλά θα προστατεύουν γενικά κατά του υπογένους των sarbecoviruses.

Οι μυστηριώδεις ρωσικοί ιοί

Ανάμεσα στους εκατοντάδες ιούς της υποομάδας αυτής που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι εντοπίστηκαν σε ασιατικές νυχτερίδες και δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι ιοί “Khosta-1” και “Khosta-2” εντοπίστηκαν σε νυχτερίδες κοντά στο εθνικό πάρκο του Σότσι στη Ρωσία το 2020, και αρχικά εκτιμήθηκε ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους, όπως υπενθυμίζουν οι συντάκτες της μελέτης. «Γενετικά αυτοί οι περίεργοι ρωσικοί ιοί έμοιαζαν με ορισμένους εξ αυτών που είχαν ήδη εντοπιστεί σε άλλα σημεία του πλανήτη, αλλά επειδή δεν έμοιαζαν ακριβώς με τον SARS-CoV-2 κανείς δεν πίστεψε ότι αποτελούσαν ευρήματα άξια να προκαλέσουν την προσοχή μας», είπε ο Λέτκο. «Όταν, όμως, τους εξετάσαμε περισσότερο, τότε διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι μπορούν να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό αλλάζει κάπως την κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας αυτών των ιών, από πού προέρχονται και ποιες περιοχές αφορούν», πρόσθεσε ο ιολόγος του WSU.

Τα προβληματικά χαρακτηριστικά

Η μελέτη των επιστημόνων από το αμερικανικό πανεπιστήμιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο “Khosta-1” αποτελεί μικρό κίνδυνο για τους ανθρώπους. Αντίθετα για τον “Khosta-2” τα ευρήματά τους, όπως σημειώνουν, προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία. Όπως και ο SARS-CoV-2, ο ιός “Khosta-2” μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη-ακίδα για να μολύνει κύτταρα με την προσκόλλησή του στην πρωτεΐνη-υποδοχέα με την επιστημονική ονομασία ACE2, η οποία είναι παντού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το επόμενο βήμα για την επιστημονική ομάδα του WSU ήταν να διαπιστώσουν αν ο ιός αυτός θα μπορούσε να διαφύγει της ανοσίας που προσφέρουν είτε η προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό είτε ο εμβολιασμός κατά της COVID-19. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν ορό από ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και διαπίστωσαν ότι ο ιός “Khosta-2” δεν εξουδετερώνεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Το ίδιο συνέβη με τη χρήση ιού από ανθρώπους που είχαν νοσήσει με τη μετάλλαξη “Όμικρον”, αλλά και σε αυτή την περίπτωση τα αντισώματα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά.

Το ευχάριστο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, είναι ότι ο νέος ιός δε διαθέτει ορισμένα από τα γενετικά στοιχεία που πιστεύεται ότι “ανταγωνίζονται” το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι διασπείρεται σε ανθρώπους. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τελείως ο κίνδυνος ο ιός “Khosta-2” να προκαλέσει χάος με το να συνδυαστεί με έναν δεύτερο ιό όπως ο SARS-CoV-2.

Μελέτη

Στο μεταξύ, οι άνθρωποι που αρρώστησαν με COVID-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση μακρόχρονων νευρολογικών προβλημάτων κατά τον πρώτο χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη: Αυτό δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τέτοιες επιπλοκές στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν τα εγκεφαλικά, τα προβλήματα μνήμης, τις επιληπτικές κρίσεις, την κατάθλιψη, το άγχος, τις ημικρανίες, τις κινητικές διαταραχές, κ.ά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον κλινικό επιδημιολόγο Ζιγιάντ Αλ-Άλι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 154.000 ανθρώπους διαγνωσμένους με COVID-19 το 2020-21, καθώς επίσης για δύο ομάδες 5,6 και 5,8 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς κορωνοϊό στη διάρκεια της πανδημίας και πριν από αυτήν αντίστοιχα (ήσαν οι ομάδες ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Η μελέτη εξέτασε την υγεία του εγκεφάλου σε βάθος ενός έτους. Διαπιστώθηκε ότι νευρολογικές παθήσεις συνέβησαν σε 7% περισσότερους ανθρώπους με COVID-19 από ό,τι χωρίς τη νόσο. Η συχνότερη διαταραχή ήταν τα προβλήματα μνήμης και η εγκεφαλική “ομίχλη”. Σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς COVID-19, όσοι μολύνθηκαν από κορωνοϊό είχαν 77% μεγαλύτερη πιθανότητα για μακρόχρονα προβλήματα αργότερα με τη μνήμη τους. Επίσης βρέθηκε αυξημένος ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ μεταξύ όσων αρρώστησαν λόγω κορωνοϊού. Σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου, υπήρχαν δύο περισσότερα περιστατικά Αλτσχάιμερ ανά 1.000 ανθρώπους μεταξύ όσων αρρώστησαν με COVID-19.

Οι «χάρτης» των νοσηλειών COVID στην Κρήτη

Την ίδια ώρα, σταθερές για ένα ακόμη 24ωρο παρέμειναν οι νοσηλείες κορωνοϊού στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, χθες στις κλινικές και τις ΜΕΘ COVID του νησιού νοσηλεύονταν 43 συμπολίτες μας (σ.σ. ήταν 39 προχθές Πέμπτη).

Αναλυτικότερα, η «ακτινογραφία» των νοσηλειών COVID ανά νοσοκομείο είχε χθες ως εξής:

  • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 9 ασθενείς, οι 7 σε κλινική COVID και 2 σε ΜΕΘ.
  • Βενιζέλειο: Συνολικά 14 ασθενείς, οι 10 σε κλινική COVID και 4 σε ΜΕΘ.
  • Νοσοκομείο Χανίων: Τρεις ασθενείς σε κλινική COVID.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Έξι ασθενείς σε κλινική COVID.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Πέντε ασθενείς σε κλινική COVID.
  • Νοσοκομείο Σητείας: Τρεις ασθενείς σε κλινική COVID.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Δύο ασθενείς σε κλινική COVID.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: Ένας ασθενής σε κλινική COVID.

Δωρεάν rapid tests

Στο μεταξύ, σήμερα Σάββατο οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για τους πολίτες στα εξής σημεία:

  • Στο Ηράκλειο: Στην πλατεία Ελευθερίας από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και
  • Στα Χανιά: Στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης, στην οδό Κυδωνίας 29, από τις 9 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει κατά την προσέλευσή τους στα σημεία όπου θα διενεργηθούν τα rapid tests να φορούν μάσκα, να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους και να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία “Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19”. Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.

Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr είναι διαθέσιμη μόνον εφόσον ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Φωτογραφία AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News