Ευλογιά των πιθήκων: «Περιορίσιμη» η έξαρση σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ελλάδα
Ευλογιά των πιθήκων: «Περιορίσιμη» η έξαρση σύμφωνα με τον ΠΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, παραμένει «περιορίσιμο», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, που συγκαλεί περαιτέρω συνεδριάσεις προκειμένου να δοθεί στήριξη στα κράτη-μέλη

Έχουν υπάρξει 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 ακόμα ύποπτες περιπτώσεις από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στις 7 Μαΐου έξω από χώρες στις οποίες είναι ενδημική, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ενώ το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, παραμένει «περιορίσιμο», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, που συγκαλεί περαιτέρω συνεδριάσεις προκειμένου να δοθεί στήριξη στα κράτη-μέλη με περισσότερες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν την έξαρση.

Επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων

«Επαγρύπνηση» συνέστησε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, για την ευλογιά των πιθήκων, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής διαγνωστική ικανότητα εντοπισμού των επαφών και ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα εμβόλια, αντιιικά και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας».

Επιπλέον, ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη-μέλη από τις πρώτες αναφορές κρουσμάτων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στην Ε.Ε. και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και να συντονίσουμε ενεργά την απάντηση της Ε.Ε. με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της», ενώ πρόσθεσε πως «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και, ενώ αυτή τη στιγμή η πιθανότητα εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό είναι χαμηλή, η κατάσταση εξελίσσεται».

Καταλήγοντας η κ. Κυριακίδου είπε πως «η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε. θα συζητήσει αύριο (σ.σ. σήμερα) το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων και η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση και τη διαθεσιμότητα εμβολίων και θεραπειών».

Περί μεταλλάξεων

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «δε διαθέτει αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί», δήλωσε τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι αυτή η μολυσματική νόσος, που είναι ενδημική στη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της Γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχηση του γονιδιώματός του, ωστόσο, θα βοηθήσει τις υγειονομικές Αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, την επικεφαλής του Τμήματος Αναδυόμενων Ασθενειών και Ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά. «Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύσταση του ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της Ε.Ε./ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. «Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι “κρούστες” και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News