Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: 80 επιβεβαιωμένα και 50 ύποπτα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστραλία ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα την 20 Μαΐου

Ογδόντα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως και 50 ακόμη ύποπτα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστραλία ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα την Παρασκευή.

«Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείται ότι έχει μέτρια μεταδοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων. Η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω στενής επαφής, για παράδειγμα, μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων θεωρείται υψηλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κριστιάν ντε Κίιρσμάκερ.

Τα άτομα που εκτίθενται στον ιό συχνά λαμβάνουν ένα από τα πολλά εμβόλια κατά της ευλογιάς, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Επίσης αναπτύσσονται αντιιικά φάρμακα, η SIGA Technologies αναπτύσσει ήδη ένα.

«Αυτό είναι ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε από χορηγία της κυβέρνησης των ΗΠΑ κυρίως για να αποθηκευτεί για μετέπειτα χρήση κατά της ευλογιάς σε περίπτωση που επανεμφανιστεί ή χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο. Το συγκεκριμένο φάρμακο, ωστόσο, δρα ενάντια σε μια ολόκληρη οικογένεια ιών: την ευλογιά, και την ευλογιά των πιθήκων. Έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ευλογιάς στις Η.Π.Α. με το όνομα TPOXX και εγκρίθηκε πρόσφατα από τον EMA για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων. Είμαι πολύ αισιόδοξος. θα είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο», δήλωσε ο Ντένις Χράμπι επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων της SIGA Technologies.

Το πρώτο περιστατικό μόλυνσης του ανθρώπου καταγράφηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό το 1970.

(φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια