Τι αποτελεί ένδειξη πρώιμης άνοιας

Υγεία
Τι αποτελεί ένδειξη πρώιμης άνοιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 εκατομμύρια άτομα σε παγόσμιο επίπεδο πάσχουν από την ανίατη πάθηση της άνοιας - Τί αποτελεί ένδειξη πρώιμης γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως έρχονται αντιμέτωποι με τη βαριά πάθηση της άνοιας, πάθηση που, δυστυχώς, παραμένει ανίατη.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη εικοσαετία.

Θετικό στοιχείο αποτελεί το δυνατό ενδεχόμενο, ότι όσο καθυστερούν να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της άνοιας σε ένα άτομο -ειδικά σε διάστημα μίας πενταετίας- τόσο μειώνεται και ο αριθμός των θανάτων από άνοια, κατά 50% περίπου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Έρευνα Πανεπιστημίου Β. Ντακότα

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε σε αντίστοιχο επιστημονικό περιοδικό το 2019, από τις πρώτες ενδείξεις εμφάνισης άνοιας σε πρώιμο στάδιο σε ένα άτομο, αποτελεί η μείωση στη δύναμη λαβής.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής έρευνας, παρατηρήθηκε ότι κάθε φορά που η δύναμη της λαβής μειωνόταν ανά 5 κιλά, το ενδεχόμενο εμφάνισης σοβαρής γνωστικής εξασθένησης, αυξανόταν κατά 18%. Να σημειωθεί ότι ένας ενήλικας (30 ετών) άνδρας σε υγιή κατάσταση, έχει δύναμη λαβής περίπου 40 κιλά, κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές συμπέραναν, ότι η δύναμη της λαβής, θα πρέπει να θεωρείται κριτήριο αξιολόγησης των γιατρών, που εξετάζουν ασθενείς για την ανίατη νόσο της άνοιας.

«Η διαδικασία για να μετρηθεί η δύναμη της λαβής, είναι εύκολη, απλή και μη επεμβατική. Οι ιατροί μπορούν να ζητήσουν από τον εξεταζόμενο ασθενή να ασκήσει πίεση επί ενός δυναμόμετρου, που εσωκλείει στην παλάμη του, τρεις φορές. Ομοίως, οποιασδήποτε μπορεί από το σπίτι του, να υπολογίσει τη δύναμη λαβής του, χρησιμοποιώντας ένα ελατήριο καρπού, που βρίσκεται εύκολα στην αγορά.», αναφέρει ο καθηγητής, Ryan McGrath, επικεφαλής της μελέτης.

Με τη γήρανση μειώνεται και η δύναμη

Βέβαια, με τη γήρανση επηρεάζεται –μεταξύ άλλων- η δύναμη των ατόμων, η οποία και μειώνεται. Ακολούθως, μείωση καταγράφεται και στη δύναμη της λαβής των χεριών, κάτι που διαπιστώνεται από τη καθημερινή λειτουργία δραστηριοτήτων του ατόμου.   

Υπενθυμίζεται, πως τα χέρια, ομοίως με κάθε άλλη μυϊκή ομάδα του ανθρώπινου σώματος, χρειάζονται την ενεργό κίνηση, την εκγύμναση, ώστε να μη «σκουριάσουν» και ατονίσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News