Υγεία

Ποιο ελληνικό τρόφιμο μειώνει την αντικαρκινική δράση

Μια νέα ελληνική μελέτης επιβεβαιώνει ότι ένα βασικό συστατικό της διατροφής των Ελλήνων συμβάλει στην μείωση εμφάνισης του καρκίνου κατά 31%

Την αξία της ελληνικής διατροφής, η οποία θεωρείται ως η πλέον ισορροπημένη και του ελαιόλαδου στην παραγωγή του οποίου η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, ανέδειξε μια ελληνική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μειώνει κατά 31% τον κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου.

Ερευνητική ομάδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», με επικεφαλής τους Θεόδωρο Σεργεντάνη και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και τη συμμετοχή των Χρήστου Μάρκελλου, Μαρίας-Ελένης Ουραϊλίδου και Μαρίας Γαβριατοπούλου, και του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ στην Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» πραγματοποίησαν ανασκόπηση ήδη δημοσιευμένων μελετών με στόχο να επιβεβαιώσουν αν το ελαιόλαδο μπορεί να παίξει ρόλο στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως -μετά την Ισπανία και την Ιταλία- στην παραγωγή ελαιόλαδου, αλλά οι ποιοτικοί έλεγχοι έχουν αναδείξει την ανωτερότητα του ελληνικού προϊόντος ως προς τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του.

Οι Έλληνες ερευνητές ανέτρεξαν λοιπόν στις επιστημονικές βάσεις PubMed, EMBASE και Google Scholar και εντόπισαν 45 κλινικές δοκιμές κατάλληλες να συμπεριληφθούν στην μετανάλυσή τους. Οι 37 περιλάμβαναν και ομάδα ελέγχου και αφορούσαν συνολικά 17.369 ασθενείς και 28.294 άτομα προς σύγκριση και οι υπόλοιπες οκτώ ήταν μελέτες παρατήρησης στις οποίες είχαν λάβεις μέρος συνολικά 929.771 άτομα εκ των οποίων 12.461 είχαν εκδηλώσει καρκίνο.

Η αυξημένη κατανάλωση ελαιόλαδου συσχετίστηκε με 31% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης οποιασδήποτε κακοήθειας γενικώς, και ειδικότερα του μαστού, πεπτικού συστήματος, του ανώτερου γαστρεντερικού και του ουροποιητικού. Μάλιστα, αυτό ίσχυε τόσο για τους συμμετέχοντες στις μελέτες που έκαναν μεσογειακή και μη μεσογειακή καταγωγή.

«Η κατανάλωση ελαιόλαδου φαίνεται να ασκεί ευεργετικές δράσεις όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου. Θα πρέπει ωστόσο να εκπονηθούν επιπρόσθετες προοπτικές μελέτες παρατήρησης σε διάφορους τύπους καρκίνου και επιζώντες, καθώς και μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά τα μικροστοιχεία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβες που προέρχονται από την οξείδωση των ελευθέρων ριζών.

Ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, μέλος της ερευνητικής ομάδας μιλώντας στο ygeiamou.gr εξηγεί πως «τα συμπεράσματα της μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό PLOS ONE, πιστοποιούν την προστατευτική δράση του ελαιόλαδου στην ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου» και σημειώνει ότι «η ευεργετική δράση του αγνού παρθένου ελαιόλαδου έχει να κάνει με την υψηλή περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό φορτίο στον οργανισμό και προστατεύουν το DNA μας από μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκινογένεση. Η κορωνέικη ποικιλία του ελαιολάδου είναι αποδεδειγμένα η πιο πλούσια παγκοσμίως σε αντιοξειδωτικά και επομένως εκτός από την προστασία της υγείας μας μπορεί να προσφέρει και στην εθνική οικονομία εφόσον όμως η Πολιτεία αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του ‘υγρού χρυσού’ που παράγεται από την ελληνική γη σε βάθος αιώνων».

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια