Γρίπη των πτηνών: Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα – «Μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο»

Ελλάδα
Γρίπη των πτηνών: Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα – «Μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιφυλακή και η Ελλάδα μετά τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη - Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η μετάλλαξη του ιού στον άνθρωπο

Η γρίπη των πτηνών αιωρείται πάλι πάνω από την Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, καθώς δεν είναι μόνο η καταστροφή του πτηνοτροφικού κλάδου που μπορεί να σηματοδοτήσει η εμφάνιση του ιού, αλλά υπάρχει πάντοτε και ο φόβος, αν ο ιός προσβάλλει τον άνθρωπο, να υποστεί μετάλλαξη, κάτι που είχε γίνει σε προηγούμενες δεκαετίες.

Στο Βόρειο Ισραήλ, προ ημερών, πέθαναν λόγω της γρίπης των πτηνών περισσότεροι από 2.000 γερανοί και εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί άλλοι 10.000. Ενώ προχθές, στη Δημοκρατία της Τσεχίας, θανατώθηκαν επειδή είχαν μολυνθεί με τον ιό πάνω από 80.000 κοτόπουλα!

Περισσότεροι από 2.000 γερανοί πέθαναν λόγω της γρίπης των πτηνών, σε ένα μεγάλο φυσικό δρυμό στο Βόρειο Ισραήλ, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων.

«Μέχρι τώρα 2.000 γερανοί πέθαναν και εκτιμάται ότι 10.000 έχουν προσβληθεί», σύμφωνα με τον Οχάντ Χατσόφε, έναν ορνιθολόγο της Υπηρεσίας αυτής.

«Υπολογίζουμε ότι το ένα πέμπτο του πληθυσμού των γερανών στο Ισραήλ έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών», εξήγησε ο Ούρι Νάβεχ, ο αναπληρωτής διευθυντής του επιστημονικού τμήματος της Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων. Κάθε χρόνο καταγράφονται κρούσματα στο Ισραήλ, «αλλά φέτος είναι περισσότερα» και ο αριθμός των πουλιών που πέθαναν από τη Δευτέρα είναι «πρωτοφανής».

Από τον Οκτώβριο, όπως κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 γερανοί σταματούν για να ξεκουραστούν στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην κοιλάδα Χούλα, στα βόρεια. Περίπου 40.000 ξεχειμωνιάζουν εκεί και από τον Μάρτιο φεύγουν για να επιστρέψουν στις ζώνες αναπαραγωγής τους. Σε αγροτικές κοινότητες του Βόρειου Ισραήλ έχουν εντοπιστεί και άλλες εστίες της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, κυρίως σε πουλερικά. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η πώληση αβγών από αυτά τα πτηνοτροφεία. Θα ληφθούν μέτρα για την εισαγωγή αβγών, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις.

Μολονότι ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι αμελητέος, το στέλεχος H5N1 μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο αν προσβάλει ανθρώπους.

«Είναι μοιραίο για το 36-50% των ανθρώπων που θα προσβληθούν», εξήγησε ο Χατσόφε, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.

Θανατώθηκαν λόγω γρίπης

Εξάλλου, προχθές γύρω στα 80.000 κοτόπουλα θανατώθηκαν στη Δημοκρατία της Τσεχίας, ενώ μια πρώτη εστία μόλυνσης εντοπίστηκε στη Σλοβακία, με έναν ιό που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ενεργά στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών πουλιών.

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, οι κτηνίατροι προχώρησαν στη θανάτωση 80.000 κοτόπουλων που έχουν μολυνθεί με τη γρίπη των πτηνών στο αγρόκτημα της Λιμποτένιτσε, περίπου 45 χλμ. βόρεια της Πράγας.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, περισσότερα από 100.000 κοτόπουλα έχουν θανατωθεί στο αγρόκτημα αυτό, που καταμετρούσε πριν από τα Χριστούγεννα 188.000 πουλερικά.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε 48 εστίες γρίπης των πτηνών φέτος, αριθμό ρεκόρ μέσα σε ένα έτος. Αλλού στην Ευρώπη, ένα μικρό αγρόκτημα στη βορειοανατολική Σλοβενία τέθηκε σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό ενός πρώτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσαν οι σλοβενικές Αρχές, υπογραμμίζοντας πως είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας H5N1 φέτος.

Διατάχθηκε η διενέργεια τεστ μετά την αυξημένη θνητότητα κοτόπουλων σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Σλοβένσκα Μπίστιτσα, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα.

Στη Γαλλία

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ όμως, η κατάσταση δε σταματάει εδώ... Η Γαλλία εντόπισε πρόσφατα εστίες της γρίπης των πτηνών στο νοτιοδυτικό τμήμα της, ενώ η Βρετανία δήλωσε στις αρχές του μήνα πως θανάτωσε περίπου μισό εκατομμύριο κοτόπουλα φέτος, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιδημίας γρίπης των πτηνών που είχε ποτέ. Το Βέλγιο και η Ολλανδία επέβαλαν, επίσης, μέτρα περιορισμού των πουλερικών τους τελευταίους μήνες, μετά τον εντοπισμό εστιών της ασθένειας.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση»

«Μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο»

Μιλώντας για την υπόθεση αυτή, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Κώστας Ψαρουδάκης (που μίλησε με την ιδιότητα του κτηνιάτρου) τόνισε τα εξής: «Αυτοί οι ιοί έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσονται. Το να μεταφερθεί από είδος σε είδος γίνεται. Και οι χοίροι το κάνουνε και τα πουλιά. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Βέβαια, το να έρθει ο ιός αυτός στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό είχε γίνει σε κάποιο στέλεχος παλαιότερα. Αλλά είναι δύσκολο να γίνει. Εμείς βέβαια, όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι κτηνιατρικές, είμαστε σε εγρήγορση γιατί δε θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Πότε όμως η γρίπη των πτηνών μεταλλάσσεται στον άνθρωπο;

«Αυτό μπορεί να γίνει», σύμφωνα με τον Κώστα Ψαρουδάκη, «όταν συνωστίζονται πτηνά και άνθρωποι. Αλλά αυτό γίνεται κυρίως στις υποανάπτυκτες χώρες, όπου τα εργατικά χέρια είναι πάρα πολύ φτηνά. Και αναγκάζονται οι άνθρωποι εκεί να μένουν μέσα στα πτηνοτροφεία. Ο ιός λοιπόν τα κάνει αυτά. Οι γριπώδεις καταστάσεις αυτές πάντα υπάρχουν. Και θα υπάρχουν στα ζώα. Η εμπλοκή η δική μας είναι στο να μη μεταδίδεται ο ιός μεταξύ των ζώων, αλλά και να μην υπάρχουν μέσα σε αυτόν τον χώρο άνθρωποι που να μπορεί, ας πούμε στην αρχή, το ζώο να κολλήσει τον άνθρωπο και να ψοφήσει αρχικά, αλλά αν έρχεται ο ιός σε επαφή σε καθημερινή βάση με τον άνθρωπο, τότε μπορεί να συμβεί η μετάλλαξη. Διότι οι ιοί πολύ εύκολα αλλάζουν», σύμφωνα με τον Κώστα Ψαρουδάκη.

Πάντως, στο σημείο αυτό ο Κώστας Ψαρουδάκης αναφέρει πως «εμείς προς το παρόν δεν πρέπει στην Ελλάδα να ανησυχούμε. Εάν έρθει κάποιος ιός που μεταλλάχθηκε πλέον από τα κοτόπουλα ή από τις γαλοπούλες και μπει μέσα στον άνθρωπο και μπορεί να επιβιώσει, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Προς το παρόν, αυτές οι καταστάσεις δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον άνθρωπο, γιατί δεν έρχεται τόσο πολύ σε επαφή ο άνθρωπος με αυτά τα πτηνά. Βέβαια, σε αυτές τις αρρώστιες που μπορούν κοινωνικά να προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπου και να είναι, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται πάντα σε συναγερμό. Δηλαδή, αν έρθει η γρίπη των χοίρων στην Ελλάδα, σαφώς και δε θα την αντιμετωπίσουμε τόσο επιπόλαια, όπως ίσως σε ένα άλλο νόσημα, διότι θα λέμε ότι πρέπει να φυλαχθούμε μήπως συμβεί το μοιραίο. Έτσι, για παράδειγμα, η γρίπη των χοίρων εμφανίζεται πολύ περιστασιακά και απομονώνονται τα κρούσματα συνήθως».

Καταλήγοντας, ο Κώστας Ψαρουδάκης φέρνει ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου μέσα στη δεκαετία του ’80 είχε σημάνει συναγερμός από τη γρίπη των χοίρων, αφού υπήρχε ο φόβος της μετάδοσης στον άνθρωπο, δεδομένου ότι υπήρχαν άνθρωποι που έμεναν μέσα στα χοιροστάσια.

«Αυτό είχε συμβεί το 1986. Όμως, δεν εμφανίστηκαν κρούσματα τότε, όπως σε άλλες χώρες. Αλλά πάντα οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι κτηνιατρικές “μπλοκάρουν” το νόσημα».

(φωτογραφία: shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News