Κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για 100 νεκρούς ημερησίως – Στο τραπέζι η 4η δόση

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για 100 νεκρούς ημερησίως – Στο τραπέζι η 4η δόση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δήλωσε ο ιατρός – καθηγητής Γιώργος Παυλάκης για την μετάλλαξη Όμικρον και τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση κατά του κορωνοϊού

Ο αυξημένος ημερήσιος αριθμός θανάτων από επιπλοκές της Covid-19 στην Ελλάδα θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα, εκτίμησε ο γιατρός Γιώργος Παυλάκης. Ο καθηγητής είπε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς, ενώ δεν απέκλεισε ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα να φτάσει τους 21.000, τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον είναι αερομεταδιδόμενη, φτάνοντας στα επίπεδα του ιού της ιλαράς.

«Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», ανάφερε ο Γιώργος Παυλάκης στον ΣΚΑΙ. Για την μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ μεταδοτικό στέλεχος «ενώ είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο». «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», σημείωσε ο κ. Παυλάκης και τόνισε πως «στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά, ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες».

Εμβόλιο: 4η δόση

Για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων ενώ δεν απέκλεισε άτομα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

Εμβολιασμός για τα παιδιά 5-11

Υπενθυμίζεται ότι σε μια εβδομάδα περίπου αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, τα εμβόλια, κατά του κορωνοϊού, θα φτάσουν στη χώρα μας την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και στόχος είναι η σχετική πλατφόρμα να έχει ανοίξει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των παιδιών.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστεί αποκλειστικά με το εμβόλιο της Pfizer και θα τους χορηγείται το ένα τρίτο από την κανονική δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πιο συχνές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Δηλαδή πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη, οι οποίες όμως εμφανίζονται σε ήπιο ή μέτριο βαθμό και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον

Σημειώνεται ότι χθες Δευτέρα, επιβεβαιώθηκαν τα δύο ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης όμικρον στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα δύο κρούσματα έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική πριν από την ισχύ των μέτρων απαγόρευσης. Υπενθυμίζεται, ότι τα δύο κρούσματα πριν από δύο ημέρες είχαν ήπια συμπτώματα και γι' αυτό υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία: Unsplash)
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News