Αλτσχάιμερ: Σε χειρότερη κατάσταση οι ασθενείς σε σχέση με το 2020

Υγεία
Αλτσχάιμερ: Σε χειρότερη κατάσταση οι ασθενείς σε σχέση με το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η απομόνωση και ο εγκλεισμός λειτούργησαν με αρνητικό πρόσημο στην υγεία και στην ψυχοπαθολογία των ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ», τονίζει η Πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του Ηρακλείου Εταιρείας για τη νόσο Alzheimer και την Υγιή Γήρανση, Ιωάννα Κορτσιδάκη

Ηχηρό αποτύπωμα άφησε η υγειονομική κρίση στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, τόνισε η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του Ηρακλείου Εταιρείας για τη νόσο Alzheimer και την Υγιή Γήρανση, Ιωάννα Κορτσιδάκη, μιλώντας στο neakriti.gr. Η κ. Κορτσιδάκη επεσήμανε σε κάθε τόνο πως η απομόνωση και ο εγκλεισμός λειτούργησαν με αρνητικό πρόσημο στην υγεία και στην ψυχοπαθολογία των ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η υγειονομική κρίση έχει έρθει στη ζωή μας τους τελευταίους 18 μήνες. Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σειρά μέτρων σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού. Όλα τα μέτρα στηρίχθηκαν στη λογική ενός γενικευμένου και μαζικού λοκντάουν. Οι συναναστροφές περιορίστηκαν ένεκα του αόρατου εχθρού ο οποίος κρίθηκε ιδιαίτερα απειλητικός και μεταδοτικός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, είδαν με αισιοδοξία τα μέτρα καθώς θεωρήθηκε μια περίοδος ηρεμίας. Οι αγχωτικοί ρυθμοί ζωής δημιούργησαν ένα πρόσφορο έδαφος να ηρεμήσουν. Ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών ωστόσο δημιούργησε πρόβλημα σε μια ειδική κατηγορία ασθενών όπως είναι οι ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο ασθενής με νόσο Αλτσχάιμερ έχει ανάγκη να κοινωνικοποιείται και να συν- αισθάνεται ότι είναι μέλος μιας κοινότητας.  Η απομόνωση και ο εγκλεισμός ωστόσο δημιούργησαν δυσάρεστες συνέπειες στη ψυχοπαθολογία των ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ανέφερε στο neakriti.gr η Ιωάννα Κορτσιδάκη.

«Η απομόνωση και το κλείσιμο στα σπίτια δημιούργησαν προβλήματα στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Εμείς ως Εταιρεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ παρείχαμε μέχρι και το Μάρτιο του  2020 τρία προγράμματα εβδομαδιαίως τα οποία βοηθούσαν στη νοητική εκγύμναση των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζαμε και ευαισθητοποιούσαμε ανθρώπους γύρω από το συγκεκριμένο νόσημα το οποίο έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως η ιατρική πρόκληση του 21ου αιώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

«Η μη επικοινωνία έχει ηχηρό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Πλέον, βλέπουμε πως οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με το 2020 και σε αυτό καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η απομόνωση. Η Πολιτεία οφείλει να δει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ ως μια ιδιαίτερη κατηγορία ατόμων που έχουν ανάγκη την νοητική εκγύμανση και την επικοινωνία», κατέληξε η κ. Κορτσιδάκη.

(Φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News