Κορωνοϊός ή ισπανική γρίπη ποια πανδημία είναι πιο θανατηφόρα;

Υγεία
Κορωνοϊός ή ισπανική γρίπη ποια πανδημία είναι πιο θανατηφόρα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Covid-19 θα ήταν πολύ λιγότερο θανατηφόρος εάν περισσότεροι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί γρήγορα

Η πιο σοβαρή πανδημία στην πρόσφατη ιστορία θεωρείται η ισπανική γρίπη του 1918, η πανδημία του κορωνοϊού όμως έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους  στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Associated Press.

Από την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου έχουν πεθάνει από Covid-19 περισσότεροι από 676.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, ενώ η ισπανική γρίπη θεωρείται ότι είχε σκοτώσει περίπου 675.000 ανθρώπους, αριθμοί που δεν είναι ακριβείς λόγω ελλιπών αρχείων και κακής κατανόησης.

Μέχρι σήμερα η παγκόσμια θνησιμότητα από τον Covid-19- εκτιμάται περίπου σε 4,7 εκατομμύρια θανάτους, ενώ ο αριθμός που θανάτων από την ισπανική γρίπη του 1918 είχε φτάσει πάνω από 50 εκατομμύρια. Φυσικά αυτή η σύγκριση δεν αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα για καμία από τις 2 πανδημίες, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν αλλάξει έναν αιώνα μετά.

Από τη μία πλευρά, ο πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν περίπου το ένα τρίτο του σημερινού, πράγμα που σημαίνει ότι η γρίπη του 1918 εξάλειψε ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από ό, τι η πανδημία Covid-19 μέχρι τώρα, σύμφωνα με το AP. (Και ο πληθυσμός του κόσμου ήταν περίπου το ένα τέταρτο του σημερινού.) Από την άλλη, υπήρξε σημαντική επιστημονική πρόοδος από έναν αιώνα πριν, συμπεριλαμβανομένων τριών διαθέσιμων εμβολίων κατά του Covid-19 στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το AP, όχι μόνο τα εμβόλια δεν ήταν διαθέσιμα το 1918, αλλά επίσης δεν είχαν αντιβιοτικά για τη θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων. Η γρίπη του 1918 σκότωσε νέους, υγιείς ενήλικες σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από τον Covid-19, ο οποίος στοχεύει δυσανάλογα τον ηλικιωμένο και πιο ευάλωτο πληθυσμό. Περίπου το 64% του επιλέξιμου πληθυσμού στις ΗΠΑ (εκείνων των 12 ετών και άνω) είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένος κατά του Covid-19.

Ο Covid-19 θα ήταν πολύ λιγότερο θανατηφόρος στις ΗΠΑ, όπου τα εμβόλια είναι άμεσα διαθέσιμα, εάν περισσότεροι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί γρήγορα. «Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να το αλλάξουμε», δήλωσε στο AP ο Δρ Jeremy Brown, διευθυντής έρευνας έκτακτης ανάγκης στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. «Συχνά χάνουμε από το μυαλό μας πόσο τυχεροί είμαστε που θεωρούμε αυτά τα πράγματα δεδομένα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News