Υγεία

Βρετανία: Τεστ αίματος ανιχνεύει 50 είδη καρκίνου πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Αιματολογική εξέταση μπορεί να διαπιστώσει αν στοιχεία στο αίμα ασθενούς προέρχονται από καρκινικά κύτταρα

Αρχίζει, σήμερα, Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας η μεγαλύτερη δοκιμή σε παγκόσμιο επίπεδο της αιματολογικής εξέτασης Galleri της Grail Inc., η οποία μπορεί να χρησιμεύσει για να βρεθούν περισσότερα από 50 είδη καρκίνου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Το Galleri εξετάζει το DNA στο αίμα ενός ασθενούς για να διαπιστώσει αν στοιχεία του προέρχονται από καρκινικά κύτταρα. Η έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων οδηγεί σε σημαντικά αυξημένα ποσοστά επιβίωσης.

140.000 εθελοντές θα στρατολογηθούν από την NHS στην Αγγλία για να κατανοήσει πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το τεστ στο πλαίσιο μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής ελέγχου. Στους μισούς από τους μετέχοντες θα ελέγχεται αμέσως το δείγμα αίματός τους με το τεστ Galleri

Ο Πίτερ Σασιένι, καθηγητής πρόληψης του καρκίνου στο King's College του Λονδίνου δήλωσε: «Χρειάζεται να μελετήσουμε το τεστ Galleri προσεκτικά για να δούμε αν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων των οποίων η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο».

Επισήμανε ότι το «Το τεστ θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και είμαστε ενθουσιασμένοι που ηγούμαστε αυτής της σημαντικής έρευνας».

 Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο στη Βρετανία, είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, καθώς αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο όλων των θανάτων από την επάρατη νόσο.

 Επιπλέον , οι καρκίνοι του πνεύμονα, των εντέρων, του προστάτη και του μαστού αναλογούν στο 45% των θανάτων από την νόσο αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την NHS.

Η αμερικανική εταιρεία βιοεπιστημών Illumina Inc ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της Grail ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Illumina πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί την Grail ξεχωριστά από την τρέχουσα επιχείρησή της.

(φωτογραφία Rawpixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια