«Πονοκέφαλος» η χρωματική σήμανση των ετικετών - Τι προβληματίζει τους παραγωγούς

Κόσμος
«Πονοκέφαλος» η χρωματική σήμανση των ετικετών - Τι προβληματίζει τους παραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη πολύ σοβαρή υπόθεση είναι και η παραγωγή του συνθετικού κρέατος

Ευρω... «πονοκέφαλο» αλλά και έντονο προβληματισμό σε επίπεδο Ελλάδας προκαλεί η υπόθεση της χρωματικής σήμανσης των ετικετών στα τρόφιμα, γνωστή ως «χρωματικός κώδικας στα τρόφιμα», στην προσπάθεια των κρατών-μελών να βρουν τρόπους επισήμανσης των τροφίμων, με στόχο την προστασία της υγείας του Ευρωπαίου καταναλωτή από τη μια και την προστασία του περιβάλλοντος από την άλλη.

Όμως, με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν την υπόθεση αυτή οι κορυφαίες αγροτοκτηνοτροφικές οργανώσεις της Ε.Ε., καθώς δηλώνουν ότι ο «χρωματικός κώδικας στα τρόφιμα» δεν αποκλείεται να θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αυτομάτως θα κατατάσσουν στο... «κόκκινο» προϊόντα με μεγάλη διατροφική αξία, όπως είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το γάλα κ.ά. λόγω των λιπαρών που εμπεριέχουν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άλλες τους ιδιότητες!

Χθες, η σοβαρή αυτή υπόθεση απασχόλησε στην Αθήνα τη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, όπου κατατέθηκε και σχετική αναλυτική μελέτη.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα ενταχθούν στον κόκκινο χρωματισμό τα θαυμάσια ελληνικά προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας, της αγελαδοτροφίας, αλλά και το ελαιόλαδο!

«Το ελαιόλαδο, λόγω λιπαρών, μπαίνει στα προϊόντα εκείνα που δε θα είναι στα πράσινα... Συγκεκριμένα, στο κόκκινο θα μπουν βασικά προϊόντα ελληνικά, με την αιτιολογία ότι αυτά που μπαίνουνε στο πράσινο δεν έχουν λιπαρά και δεν έχουν και άλλα στοιχεία που θεωρούνται επιβαρυντικά για την ανθρώπινη υγεία. Εμείς ζητήσαμε μία μελέτη από επιστήμονα συνεργάτη μας για να είμαστε προετοιμασμένοι. Κι αυτό διότι, αυτή την υπόθεση θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας τα προσεχή χρόνια», είπε στη «Νέα Κρήτη» ο Παναγιώτης Πεβερέτος.

Συνθετικό κρέας

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μία άλλη πολύ σοβαρή υπόθεση είναι και η παραγωγή του συνθετικού κρέατος.

«Θα βρίσκουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια και την παραγωγή συνθετικού κρέατος αντί του ζωικού, με την αιτιολογία ότι τα ζώα κάνουν ζημιά στο περιβάλλον, επειδή εκπέμπουν διάφορες ουσίες, όπως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα όταν χωνεύουν την τροφή τους. Όλα αυτά έχουν αρχίσει ήδη οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί και τα εφαρμόζουν πιλοτικά, και στο εγγύς μέλλον θα έρθουν και στα δικά μας τα μαγαζιά εάν δεν ανατραπούν και δε βρουν τις ανάλογες αντιστάσεις»...

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας τόνισε ότι στην πραγματικότητα, μέσα από αυτές τις μεθοδεύσεις, η υγεία του ανθρώπου θα επιβαρυνθεί, αφού θα «χτυπηθεί» η παραγωγή φυσικών προϊόντων που θωρακίζουν την ανθρώπινη υγεία. «Και όλα αυτά, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων λέει ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα έχει ξεπεράσει τα 10,5 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για τρόφιμα θα υπερβαίνει το 50% των σημερινών τροφίμων»...

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες

Σε εκτενές του αφιέρωμα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2020, το περιοδικό «Meat News» αναφέρει ότι η συζήτηση έχει αρχίσει και καθώς φαίνεται θα ενταθεί, μιας και συγκεντρώνει πλήθος προτάσεων εφαρμογής και αντιτιθέμενων απόψεων.

Για τη συμπληρωματική «επισήμανση των τροφικών ιδιοτήτων στο εμπρόσθιο μέρος των συσκευασιών» ο λόγος. Το Front - Of - Pack nutritional labeling, και εν συντομία F-Ο-Ρ nutritional labeling, που ήρθε ως θέμα στην πρόσφατη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στα τέλη Σεπτεμβρίου (2020), καθώς οι αντιπροσωπίες της Τσεχίας και της Ιταλίας είχαν να παρουσιάσουν ένα non paper, εκθέτοντας τις βασικές αρχές που πιστεύουν ότι πρέπει να διέπουν την τοποθέτηση “διατροφικής ετικέτας” στο εμπρός μέρος της συσκευασίας τροφίμων.

Το θέμα συζητήθηκε στην Ενότητα “Άλλα θέματα”. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του (τότε) Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Μάκης Βορίδης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία ενός ουδέτερου και μη αξιολογικού συστήματος διατροφικής επισήμανσης στον τομέα των τροφίμων, μέσω του οποίου ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης της ισορροπημένης διατροφής.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει το σύστημα αυτό να καταφεύγει στη βαθμολόγηση της συνολικής διατροφικής αξίας ή στη χρήση χρωματικής ή άλλης κατηγοριοποίησης, προκειμένου να μην επηρεάζεται εσφαλμένα η κρίση του καταναλωτή. Ο κ. Βορίδης πρότεινε, επίσης, την εξαίρεση των προϊόντων με Γεωγραφικές Ενδείξεις και των μονοσυστατικών τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο, από ένα τέτοιο σύστημα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να μπορεί κάθε κράτος-μέλος να επιλέγει την υποχρεωτική ή εθελοντική χρήση ενός τέτοιου εναρμονισμένου σχήματος διατροφικής επισήμανσης στην επικράτειά του, προκειμένου να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων.

Μάλιστα, η Ελλάδα μετέχει σε ένα μέτωπο κρατών-μελών που υπογραμμίζουν ακόμη ότι:

- Δεν πρέπει να δημιουργείται καμία υπόνοια παραπλάνησης ή καθοδήγησης του καταναλωτή προς επιλογές που δεν είναι πράγματι υγιεινές.

- Δεν πρέπει να συγκρούεται με εθνικές διαιτητικές κατευθύνσεις.

- Η υιοθέτηση ενός συστήματος με χρωματικές διαβαθμίσεις δεν έχει αποδειχτεί ότι βοηθά τον καταναλωτή να αξιολογήσει τη διατροφική ποιότητα/αξία του τροφίμου.

- Το σύστημα που θα υιοθετηθεί δεν πρέπει να παρέχει συνολική αξιολόγηση ενός τροφίμου, αλλά πληροφόρηση επί των ξεχωριστών διατροφικών στοιχείων του προϊόντος, ώστε ο καταναλωτής να επιλέξει σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και την κατάσταση της υγείας του.

- Ένα τέτοιο ενιαίο σχήμα πρέπει να είναι εθελοντικής εφαρμογής, προκειμένου να αποφευχθεί ένας επιπρόσθετος αχρείαστος φόρτος στη βιομηχανία τροφίμων και ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις - κάθε κράτος-μέλος όμως θα μπορούν να το εισάγουν ως υποχρεωτικό στο εσωτερικό τους εάν το θεωρούν κατάλληλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News