Έρευνα: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στην καλή υγεία

Υγεία
Έρευνα: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στην καλή υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλική ή καρδιαγγειακή δυσλειτουργία

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία από την επικεφαλής της έρευνας δρ Τζούτιτ Σίμον του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης έδειξαν ότι η κατανάλωση έως και τριών μερίδων καφέ την ημέρα, όχι απλά δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία

του ανθρώπου, αντιθέτως φαίνεται να την ευεργετούν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο νέο για την ανθρωπότητα, αφού ο καφές είναι δεδομένο ότι αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία και κατέληξε σε καθησυχαστικά συμπεράσματα, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 468.700 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών, εκ των οποίων το 56% ήσαν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση καφέ (καθόλου το 22%, μισός έως τρεις καφέδες το 58% και πάνω από τρεις καφέδες το 20%).

«Πρόκειται, από όσο γνωρίζουμε, για τη μεγαλύτερη μελέτη που συστηματικά αξιολόγησε τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις της τακτικής κατανάλωσης καφέ σε ένα πληθυσμό χωρίς διαγνωσμένη καρδιοπάθεια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούτιτ Σίμον του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής, καθώς ακόμη και η υψηλή καθημερινή κατανάλωση δεν σχετιζόταν με αρνητική καρδιαγγειακή έκβαση ή θνησιμότητα κατά τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια. Αντίθετα, η κατανάλωση έως τριών καφέδων τη μέρα σχετιζόταν με μικρότερους κινδύνους για εγκεφαλικό, θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο ή άλλη αιτία», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση σχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και 21% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κατόπιν ευθείας σύγκρισης της καρδιάς 30650 ανθρώπων, η δρα Σιμόν με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφικής απεικόνισης, έδειξε ότι οι καρδιές με το πιο υγιές μέγεθος και την καλύτερη λειτουργία συνδέονται με την καθημερινή κατανάλωση καφέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News