Εμβολιασμός: 5 συχνές ερωτήσεις για την τρίτη δόση - Τι απαντούν υγειονομικοί

Κόσμος
Εμβολιασμός: 5 συχνές ερωτήσεις για την τρίτη δόση - Τι απαντούν υγειονομικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διευκρινίσεις με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων που αφορούν στην ενισχυτική δόση των mRNA εμβολίων κατά της νόσου Covid-19

Υγειονομικοί των ΗΠΑ συνέστησαν την περασμένη εβδομάδα στους Αμερικανούς πολίτες που έλαβαν είτε το εμβόλιο Pfizer είτε το Moderna κατά του νέου κορωνοϊού, να πραγματοποιήσουν μια τρίτη, ενισχυτική δόση, ώστε να ενισχύσουν την προστασία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίσεις με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων που αφορούν στην τρίτη, ενισχυτική δόση των mRNA εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, σταχυολογούν παρακάτω οι New York Times

Γιατί συνίσταται η λήψη ενισχυμένης (τρίτης) δόσης;

Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna, εξακολουθούν να παρέχουν καλή προστασία κατά των χειρότερων επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων της νοσηλείας και του θανάτου. Πάραυτα, οι υγειονομικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους, με βάση πρόσφατα δεδομένα, που υποδηλώνουν ότι η προστασία εναντίον της μόλυνσης και (της εμφάνισης) των ήπιων συμπτωμάτων, μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η γενική σύσταση είναι αμφιλεγόμενη, καθώς αρκετοί επιστήμονες δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι ότι οι επιπρόσθετες αυτές δόσεις είναι απαραίτητες.

Πότε πρέπει να ληφθεί;

Οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna ή της Pfizer. Αν μια τρίτη δόση εγκριθεί από τον FDA, οι πρώτες ενισχυμένες αυτές δόσεις θα είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ από τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, οι κάτοικοι γηροκομείων και άλλοι ηλικιωμένοι Αμερικανοί - οι πρώτοι που έλαβαν τα εμβόλια - θα είναι οι πρώτοι στη σειρά για τις ενισχυμένες δόσεις.

Επίσης, οι ειδικοί είναι πιθανό να συστήσουν την λήψη μια τρίτης δόσης του ίδιου εμβολίου με το οποίο είχαν αρχικά εμβολιαστεί.

Ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολλές από τις ίδιες τοποθεσίες στις οποίες χορηγήθηκαν τα αρχικά εμβόλια – συμπεριλαμβανομένων των φαρμακείων.

Τι γίνεται σχετικά με τις παρενέργειες;

Μολονότι, οι πληροφορίες είναι ακόμα περιορισμένες, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) δήλωσε ότι οι παρενέργειες μιας τρίτης δόσης είναι πιθανό να είναι παρόμοιες με αυτές των δύο πρώτων δόσεων. Η κόπωση και ο πόνος στο σημείο της ένεσης είναι οι πιο συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί μετά από μια τρίτη δόση.

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έκανε το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο της J&J πιθανότατα θα χρειαστούν και αυτοί ενισχυμένη δόση. Νέα δεδομένα από την εταιρεία υποδηλώνουν ότι μια δεύτερη δόση του εμβολίου αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων έως εννέα φορές. Η νέα Ωστόσο, η σύσταση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν αφορά σε άτομα που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News