Υγεία

Aφυδάτωση: Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά

Τα σημάδια ότι το παιδί έχει αφυδατωθεί

Κατά την διάρκεια της ημέρας χάνουμε διαρκώς νερό, εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης σε μια ζεστή ημέρα ή και της έντονης γυμναστικής. Το σώμα μπορεί επίσης να αποβάλλει μεγάλη ποσότητα υγρών μέσω της ούρησης ενώ η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από παθολογικά ζητήματα, όπως ο πυρετός, ο εμετός ή και η διάρροια. Η αφυδάτωση εμφανίζει διακυμάνσεις, ξεκινώντας από την ήπια ενώ μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα σοβαρή, διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι το παιδί μπορεί να έχει αφυδατωθεί.

Συμπτώματα αφυδάτωσης στο παιδί
Η δίψα είναι το πρώτο και ίσως το κυριότερο σήμα που στέλνει ο οργανισμός για να μας πει ότι χρειάζεται νερό. Ομως, όταν δεν έχει ανταπόκριση, χρησιμοποιεί και άλλους μηχανισμούς για να ρυθμίσει το ισοζύγιο του νερού που χρειάζεται.

Οταν δηλαδή από το σώμα χάνονται υπερβολικές ποσότητες υγρών, ταυτόχρονα «παρασύρονται» και σημαντικές ποσότητες συστατικών (κυρίως μεταλλικών αλάτων). Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ονομάζεται αφυδάτωση και είναι μια ακραία κατάσταση για το σύνολο του σώματος, η οποία μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.

Αντιμετώπιση
Σύμφωνα με έρευνα της Βρετανικής Εταιρείας Παιδιατρικής Διαιτολογίας, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν συνολικά 6-8 ποτήρια (μικρά ποτήρια για τα μικρά παιδιά και μεγαλύτερα ποτήρια για τα πιο μεγάλα παιδιά).

Επίσης, αρκετή ποσότητα νερού παίρνουν τα παιδιά και από τις τροφές που καταναλώνουν. Ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν νερό σε ποσότητα περίπου 90%. Ενας καλός δείκτης της ενυδάτωσης ή αφυδάτωσης του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων.

Οσο πιο σκούρα είναι τα ούρα τόσο πιο πολύ νερό χρειάζεται ο οργανισμός, γι’ αυτό και είναι καλό να «ρίχνετε μια ματιά» στα ούρα του παιδιού σας. Αν είναι τακτικά και ανοιχτού κίτρινου χρώματος, πίνει επαρκή ποσότητα νερού, αλλιώς αν τα ούρα είναι σκούρα, θα πρέπει να την αυξήσει.

Πηγή: in.gr, φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια