Υγεία

Έξι «καμπανάκια» που φανερώνουν έλλειψη σιδήρου

Η εύκολη κόπωση είναι ένα πρώτο καμπανάκι

Αν η καθημερινότητα και ακόμη και οι απλές κινήσεις σας φαίνονται κοπιαστικές, τότε ίσως πρέπει να ελέγξετε τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού σας.

Η εύκολη κόπωση είναι ένα πρώτο καμπανάκι ότι μάλλον έχετε στερέψει από σίδηρο, αλλά δεν είναι το μόνο.

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς κάθε κύτταρο του οργανισμού και η οποία βρίσκεται μέσα στα ερυθρά κύτταρα του αίματος.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι μια μικρή μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού, σπανίως γίνεται αντιληπτή και μπορεί να περάσει απαρατήρητη, εκτός εάν τύχει να κάνετε εξετάσεις αίματος.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

–Εύκολη κόπωση και αδυναμία

-Ωχρό δέρμα

-Τάσεις λιποθυμίας

-Ταχυκαρδία

-Αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση

-Εύθραυστα νύχια και απώλεια μαλλιών

Εάν παρουσιάζετε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει ορισμένες εξετάσεις αίματος.

Για τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας ελέγχονται ο αιματοκρίτης (ο αιματοκρίτης εκφράζει το ποσοστό των ερυθρών κυττάρων στο αίμα), η αιμοσφαιρίνη (η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος), ο σίδηρος (ο σίδηρος είναι ένα μεταλλικό ιχνοστοιχείο, βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης) και η φερριτίνη (η φερριτίνη είναι η “αποθήκη” του μη άμεσα χρησιμοποιήσιμου σιδήρου).

Οι χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης και φερριτίνης είναι ενδεικτικές χαμηλών αποθεμάτων σιδήρου και αναιμίας. Τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας ωστόσο θα την κάνει ο γιατρός ο οποίος θα πρέπει και να εντοπίσει το αίτιο που την προκαλεί.

Πηγή: ygeiamoy

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια