Υγεία

Νυχτερινή εφίδρωση: Που μπορεί να οφείλεται;

Όλες οι πιθανές αιτίες που ιδρώνουμε το βράδυ

Oι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να  ενοχλητικές αλλά θεωρούνται και φυσιολογικές, λόγω του καύσωνα. Μπορεί ωστόσαο να αποδίδονται και σε άλλους λόγους:

Το στρες. Το άγχος και οι κρίσεις πανικού δεν σας κάνουν να ιδρώνετε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες και νυχτερινούς τρόμους.

Αν τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα διαταράσσουν τον ύπνο σας και κατ’ επέκταση την καθημερινότητά σας, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Μια ορμονική ανισορροπία. Αν είστε ευαίσθητοι στη ζέστη και ιδρώνετε περισσότερο από ό,τι συνήθως, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε ελέγχοντας τα επίπεδα των ορμονών σας. Η εφίδρωση και η δυσανεξία στη ζέστη είναι από τα κύρια συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς.

Το χαμηλό σάκχαρο. Μία μέρα με έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του σακχάρου την ώρα που κοιμάστε.

Η πιθανότητα εμφάνισης νυχτερινών εφιδρώσεων είναι επίσης πολύ μεγάλη αν πάσχετε από διαβήτη και λαμβάνετε ινσουλίνη ή σουλφονουρίες.

Η εμμηνόπαυση. Οι γνωστές εξάψεις της εμμηνόπαυσης μπορούν να εμφανιστούν και τη νύχτα, ωστόσο οι νυχτερινές εφιδρώσεις σε αυτή την ηλικία μπορεί να έχουν και διαφορετική αιτιολογία και θα πρέπει να διερευνώνται.
Γενικά, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν νυχτερινές εφιδρώσεις όταν έχουν άγχος, κατάθλιψη ή πίνουν ένα ποτό κάθε μέρα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα μικρότερα γεύματα πριν την κατάκλιση και την αποφυγή των τροφών που επιτείνουν το φαινόμενο, μπορείτε να μειώσετε τις νυχτερινές εφιδρώσεις που προκαλεί.

Η υπνική άπνοια. Στην προσπάθειά του να πάρει αναπνοή, ο άνθρωπος που πάσχει από υπνική άπνοια μπορεί να ιδρώσει.

Μία λοίμωξη. Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Κάποιες λοιμώξεις όπως η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα και η οστεομυελίτιδα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Για αυτό και είναι σημαντικό, όταν το σύμπτωνμα επιμένει, να απευθυνθύνεστε στον γιατρό σας.

Ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του νεφρού, οι όγκοι στους όρχεις καλοήθεις ή κακοήθεις, και οι όγκοι στις ωοθήκες μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις.

Εφίδρωση προκαλούν επίσης, ο καρκίνος στο πάγκρεας, ο προχωρημένος καρκίνος θυρεοειδούς και το λέμφωμα.

Η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε. Πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις- ανάμεσά τους η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η κορτιζόνη, κάποια φάρμακα για το γλαύκωμα και την ξηροστομία.

Ο HIV. Πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες, πόνος στις αρθρώσεις είναι κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα του HIV, ωστόσο ένας στους δέκα ασθενείς αναφέρει και νυχτερινές εφιδρώσεις. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να προκληθούν και από λοιμώξεις που μπορεί να οφείλονται στον HIV.

Το φαιοχρωμοκύττωμα. Πρόκειται για έναν σπάνιο όγκο που αναπτύσσεται στους ενδοκρινείς αδένες και ο οποίος αν και είναι καλοήθης, κάνει το σώμα σας να παράγει πάρα πολλές ορμόνες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις, πονοκεφάλους και ταχυπαλμία. Το φαιοχρωμοκύττωμα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20 έως 50 ετών.

Για να προλάβετε τις νυχτερινές εφιδρώσεις, είναι σημαντικό να ρυθμίσετε σε χαμηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία του δωματίου σας και να αποφεύγετε τα συνθετικά σεντόνια.

Για να αντιμετωπίσετε όμως την αιτία και όχι το σύμπτωμα, είναι σημαντικό να κρατήσετε ένα ημερολόγιο, ώστε να μπορέσετε να καταγράψετε τη συχνότητα και τις πιθανές αιτίες του φαινομένου και να απευθυνθείτε με αυτά τα στοιχεία στον γιατρό σας.

Πηγή: thecaller.gr, φωτογραφία unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια