5 τρόποι για να μην πάρουμε κιλά στις διακοπές

Υγεία
5 τρόποι για να μην πάρουμε κιλά στις διακοπές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι να κάνουμε - Τι να αποφύγουμε

Όσοι απολαμβάνουν διακοπές περινούν καλά αλλά συχνά επιστρέφουν από τις διακοπές τους με περισσότερα κιλά απ’ όσα είχαν όταν ξεκίνησαν για τον προορισμό τους. Και αυτό παρά την συνήθως αυξημένη φυσική δραστηριότητα, σε σύγκριση με τον χειμώνα.

Μάλιστα τα κιλά των διακοπών μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως επίμονα και να δυσκολευθούμε να τα χάσουμε, όπως είχε δείξει μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν έξυπνοι τρόποι για να απολαύσουμε ό,τι θέλουμε στις διακοπές μας, δίχως να υπονομεύσουμε το σωματικό βάρος μας. Να τι συνιστά η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Beth Czerwony, από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Να έχετε πάντοτε μαζί σας κάτι πρόχειρο

Το έξυπνο τσιμπολόγημα μπορεί να σας βοηθήσει να γλιτώσετε πολλές θερμίδες. Ξηροί καρποί, πρέτζελ, υγιεινές μπάρες δημητριακών, πρωτεϊνικά σνακ με λίγες θερμίδες, ζάχαρη και αλάτι είναι μερικά σνακ που κόβουν αποτελεσματικά την πείνα. Έτσι θα αποφύγετε τον πειρασμό να φάτε ό,τι βρείτε μπροστά σας.

Φερθείτε έξυπνα

Όπου κι αν βρίσκεστε, το πρώτο που πρέπει να θυμάστε είναι οι θερμίδες πάντοτε μετράνε. Επομένως, το γεγονός ότι κολυμπάτε πολύ ή περνάτε τις ώρες σας ψαρεύοντας δεν σας δίνει το ελεύθερο να τρώτε και να πίνετε ανεξέλεγκτα. Μπορείτε όμως να τρώτε ό,τι λαχταρά η ψυχή σας.

«Το κλειδί είναι να βρείτε την ισορροπία», λέει η Dr. Czerwony. «Πηγαίνουμε διακοπές για να περάσουμε καλά και να ξεφύγουμε από την ρουτίνα και τις υποχρεώσεις. Μπορούμε λοιπόν να απολαύσουμε αγαπημένες λιχουδιές, αλλά με έξυπνο τρόπο».

Είναι λ.χ. λογικό να θέλετε να δοκιμάσετε τα τοπικά, πλούσια πιάτα στον προορισμό σας. Ή να τρώτε για πρωινό το αγαπημένο σας γλυκό που στερηθήκατε όλο τον χειμώνα. Πρέπει όμως να τα απολαμβάνετε με μέτρο. Και να αντισταθμίζετε τις πρόσθετες θερμίδες που λαμβάνετε, με περισσότερη προσοχή στα άλλα γεύματα της ημέρας.

Να κοιτάζετε όλο τον μπουφέ

Οι διακοπές δεν πρέπει να αποτελούν ευκαιρία για να γεμίζετε δύο και τρία πιάτα από τον μπουφέ στο ξενοδοχείο σας. Ιδανικά πρέπει να ελέγξετε απ’ άκρη σ’ άκρη τον μπουφέ και ύστερα να αρχίσετε να γεμίζετε το πιάτο σας. Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει να θέσετε υπό έλεγχο την παρορμητική κατανάλωση τροφής.

Μην παραλείπετε επίσης να βάζετε στο πιάτο σας και υγιεινά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες). Αν πάντως υποκύψετε σε ένα γεύμα σε όλους τους πειρασμούς που θα δείτε μπροστά σας, φάτε λιγότερο στα επόμενα ή και την επόμενη ημέρα.

Να πίνετε πολλά υγρά

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη στις διακοπές, όχι μόνο για να αντέξετε τη ζέστη, αλλά και για να έχετε υπό έλεγχο την πείνα σας. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην πίνετε ολημερίς ροφήματα με ζάχαρη ή/και αλκοόλ, τονίζει η Dr. Czerwony. Φροντίστε να έχετε συνεχώς μαζί σας μπουκάλια με δροσερό νερό, συνιστά.

Βάλτε φρένο στο ποτό

Τα αλκοολούχα ποτά έχουν πολλές θερμίδες. Δεν μπορεί να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα και να συνεχίζετε έτσι έως το βράδυ. Περιορισθείτε σε ένα ή δύο ποτά την ημέρα. Στο ενδιάμεσο να προτιμάτε πιο υγιεινά ροφήματα, ιδανικά χωρίς ζάχαρη.

Πηγή: iatropedia.gr, φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News