Αβοκάντο: Αυτά είναι τα απίστευτα οφέλη

Υγεία
Αβοκάντο: Αυτά είναι τα απίστευτα οφέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερα βασικά δεδομένα για το αβοκάντο και τη σημασία του για την υγεία

Tα οφέλη που παρέχει το αβοκάντο στην υγεία είναι σημαντικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κατανάλωσή του πρέπει να είναι αλόγιστη.«Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χορταστικό, με αποτέλεσμα να παρέχει πολλά οφέλη, μεταξύ άλλων και καρδιοπροστατευτικά» ανέφερε στο CNN η διαιτολόγος Lisa Drayer.

«Ταυτοχρόνως, όμως, έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή περιέχει πολλές θερμίδες (160 ανά 100 γρ. τροφίμου). Επομένως, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Αν τηρεί κάποιος αυτήν την προϋπόθεση, μπορεί άνετα να το τρώει καθημερινά». Η κυρία Drayer παραθέτει τέσσερα βασικά δεδομένα για το αβοκάντο και τη σημασία του για την υγεία:

Είναι πλούσιο σε κάλιο

Ανά 100 γραμμάρια το αβοκάντο παρέχει 485 mg κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεύρων. Το χρειαζόμαστε επίσης για την τροφοδοσία των κυττάρων με θρεπτικά συστατικά και την απομάκρυνση των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού.

Ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό όφελος του καλίου είναι ότι καταπολεμά την υπέρταση, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA). Αυτό επιτυγχάνεται επειδή διεγείρει την αποβολή νατρίου (αλάτι) από τον οργανισμό μέσω των ούρων.

Οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 3.400 mg κάλιο την ημέρα, οι γυναίκες 2.600 mg, σύμφωνα με τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ. Κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό όμως οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 2.900 και 2.800 mg αντιστοίχως.

Περιέχει άφθονα μονοακόρεστα λιπαρά

Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι ένα είδος λιπιδίων που μειώνουν την επιβλαβή LDL χοληστερόλη (η κακή χοληστερόλη). Η χοληστερόλη αυτή τείνει να συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και να τους προκαλεί στένωση, με συνέπεια να ανοίγει το δρόμο στην καρδιοπάθεια.

Το 75% των λιπιδίων που περιέχει το αβοκάντο είναι μονοακόρεστα. Δεν παύει όμως να περιέχει πολλές θερμίδες, γι’ αυτό και συνιστάται μετρημένη κατανάλωση του φρούτου. Μια ιδανική ποσότητα θα ήταν το ένα τρίτο ενός μέτριου αβοκάντο την ημέρα (περίπου 50 γραμμάρια), λένε οι ειδικοί.

Περιέχει πολλές φυτικές ίνες

Το αβοκάντο παρέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προκαλούν παρατεταμένο κορεσμό της πείνας. Επιπλέον, διεγείρουν την αποβολή του περιεχομένου του εντέρου, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως όγκων.

Είναι πλούσιο σε φολικό οξύ

Το φολικό οξύ είναι μιία φυσική βιταμίνη του συμπλέγματος Β (η συνθετική μορφή της είναι γνωστή ως φυλλικό οξύ). Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Στην πραγματικότητα, προστατεύει τα αγέννητα μωρά από πολλές γενετικές ανωμαλίες, ιδίως αυτές που αφορούν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Ανά 100 γραμμάρια το αβοκάντο παρέχει 81 μικρογραμμάρια (mcg ή μg) φολικού οξέος. Οι ενήλικες συνιστάται να καταναλώνουν 400 mcg την ημέρα. Ωστόσο, οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους χρειάζονται καθημερινά 600 mcg και 500 mcg αντιστοίχως.

Η προστασία που παρέχει το φολικό οξύ κατά την εγκυμοσύνη αρχίζει από τις πρώτες εβδομάδες της. Γι’ αυτόν το λόγο συνιστάται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που θα ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά να φροντίσουν να τρώνε καθημερινά επαρκείς ποσότητες από αυτήν τη βιταμίνη.

Πηγή: iatropedia.gr, φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News