Πασχαλινό τραπέζι: Προσοχή στις θερμίδες

Υγεία
Πασχαλινό τραπέζι: Προσοχή στις θερμίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά οι θερμίδες που έχουν τα εδέσματα

Η Κυριακή του Πάσχα είναι κοντά, οι αντιστάσεις μας θα «χαλαρώσουν» και θα ενδώσουμε σε αρκετά εδέσματα, ιδιαίτερα όσοι τήρησαν τη δύσκολη νηστεία. Πριν καθίσετε, λοιπόν, στο πασχαλινό τραπέζι, είναι καλό να γνωρίζετε τις θερμίδες που προσδίδουν οι αγαπημένες πασχαλινές λιχουδιές.

Aναλυτικά οι θερμίδες σύμφωνα με το ygeiamou.gr:

Όπου κι αν βρεθείτε την Κυριακή του Πάσχα, σίγουρα θα σας «περικυκλώσει» μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και μάλιστα σε υπερποσότητες. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

– Για αρχή, ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα ποτήρι ημιάπαχο γάλα με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης ή δύο πασχαλινά κουλουράκια ή μια λεπτή φέτα τσουρέκι (περίπου 50-60 γρ).

– Μέχρι να καθίσετε στο τραπέζι, προσπαθήστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα, καθώς ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει το τσιμπολόγημα σαν φαγητό με αποτέλεσμα να μην επέρχεται ο κορεσμός και, επομένως, να τρώμε περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό, υπερφορτώνουμε τον οργανισμό όχι μόνο με θερμίδες αλλά και με πολλά λιπαρά, πριν ακόμη κάτσουμε στο τραπέζι, μιας και το τσιμπολόγημα περιλαμβάνει συνήθως αυγά, τσουρέκι, ποικιλία τυριών κλπ., ενώ και το αλκοόλ ρέει άφθονο. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να φτιάξετε μια ποικιλία… φρούτων και τυριών με μειωμένα λιπαρά για ενδιάμεσο και αντί για αλκοόλ καταναλώστε νερό ή κάποιο light αναψυκτικό.

– Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένας μικρός κανόνας σχετικά με το πώς να γεμίζετε το πιάτο σας χωρίς υπερβολές είναι ο εξής: Γεμίστε το μισό πιάτο σας με λαχανικά και το υπόλοιπο χωρίστε το στη μέση: στο ένα μέρος βάλτε κρέας και στο άλλο πατάτα, ρύζι ή ψωμί ή ακόμα και 1-2 μικρά ορεκτικά.

– Συνήθως μετά το γεύμα, σερβίρεται και επιδόρπιο. Αρκεστείτε σε μια μικρή ποσότητα γλυκού, ώστε να πάρετε τη γεύση και να μην επιβαρυνθείτε με παραπανίσιες θερμίδες.

– Φροντίστε να τρώτε αργά και αφήστε τον εαυτό σας να ευχαριστηθεί την παρέα και το γιορτινό κλίμα.

– Όσο για το βραδινό σας γεύμα, φροντίστε να είναι ελαφρύ. Επιστρατεύστε τα λαχανικά, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα δημητριακά και αφήστε τα περισσεύματα για άλλη ημέρα!

Η επόμενη ημέρα…

Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι το Πάσχα δεν διαρκεί παρά μόνο μία μέρα. Έτσι, αμέσως μετά μπορείτε να ξαναγυρίσετε στους φυσιολογικούς για εσάς ρυθμούς. Ίσως η πιο καλή ιδέα θα ήταν την επομένη του Πάσχα να εφαρμόσετε ημέρα «νηστείας» και να απουσιάζουν κυρίως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγό). Στην περίπτωση ωστόσο, που υπάρχουν περισσεύματα από το πασχαλινό τραπέζι, καταναλώστε τα με μέτρο και πάντα σε συνδυασμό με σαλάτα.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το θέμα μας χωρίς να αναφερθούμε στη φυσική δραστηριότητα. Αυτές οι μέρες συνήθως περνούν συντροφιά με την οικογένεια και με φίλους. Δείτε το λοιπόν σαν ευκαιρία και συνδυάστε το πασχαλινό τραπέζι με μια εξόρμηση στη φύση. Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας, κάντε ένα περίπατο ή μια βόλτα με ποδήλατα. Στην περίπτωση αυτή, μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως τσάι ή σόδα μιας και οι απώλειες νερού μέσω του ιδρώτα θα είναι αυξημένες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News