EMA: «Το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό» - «Πιθανή σχέση του εμβολίου με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος»

Ελλάδα
EMA: «Το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό» - «Πιθανή σχέση του εμβολίου με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια "πολύ σπάνια" παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έκρινε σήμερα ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια "πολύ σπάνια" παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει "θετικό".

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι υφίσταται "πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια", δηλώνει ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ σε ανακοίνωση.

"Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου ωστόσο δεν εντοπίστηκε", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ 'Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

"Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες", εξηγησε.

"Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο", πρόσθεσε η 'Εμερ Κουκ, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι "πολύ αποτελεσματικό" και "σώζει ζωές".

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας λόγω αναφορών για θρόμβους αίματος μεταξύ των ανθρωπων που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με έναν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να "αποκλείσει οριστικά" μια σχέση με σπάνιες διαταραχές θρόμβωσης.

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη σήμερα από τις 19.00 ώρα Ελλάδας για να εξετάσουν τα συμπεράσματα του ΕΜΑ.

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News