Κορωνοϊός: Ο νέος μηχανισμός αναπλήρωσης των δόσεων εμβολίων και ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Ο νέος μηχανισμός αναπλήρωσης των δόσεων εμβολίων και ο ρόλος των εκπαιδευτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει να μπει στην λίστα αναμονής έτσι ώστε να εμβολιαστεί νωρίτερα, εφόσον υπάρξουν αδιάθετες δόσεις

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία πως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά  1.630.000 δόσεις εμβολίων.

1.065.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, δηλαδή ποσοστό 10,14% και 565.000 και τις δυο δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως από την 1η Απριλίου ξεκινάει μια νέα φάση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς θα λειτουργήσουν σχεδόν στο σύνολο τους τα εμβολιαστικά κέντρα που ξεπερνούν τα 1.000.

Παράλληλα, τόνισε πως για τον Απρίλιο προγραμματίζονται 1.500.000 εμβολιασμοί και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η Pfizer  θα παραδώσει  περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna  100.000 δόσεις.

Η εταιρεία Johnson&Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια  δόσεις προς τη χώρα μας  μέχρι τον Ιούνιο.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 με «εκπληκτική συμμετοχή» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλεόυς, καθώς 230.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει κλείσει ήδη ραντεβού.

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες 65-69.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλεόυς έκανε ειδική αναφορά στον νέο μηχανισμό αναπλήρωσης των εμβολίων με τις λίστες αναμονής.

Ο πολίτης που κλείνει ραντεβού θα μπορεί να επιλέξει να μπει στην λίστα αναμονής και όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, τότε μέσω του μηχανισμού θα μπορούν να επιλέγονται πολίτες που έχουν μπει ήδη σε λίστα αναμονής και τελικά να εμβολιάζονται νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Στον πολίτη θα έρχεται sms στο κινητό του τηλέφωνο που θα τον ενημερώνει για το εμβολιαστικό κέντρο που θα μπορέσει να τον δεχτεί νωρίτερα και ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να  δεχτεί ή να  απορρίψει την επιλογή αυτή.

 Αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε ενεργοποιείται το ήδη υπάρχον σύστημα αναπλήρωσης μέσω των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων όμως πλέον εντάσσεται αυτή την εβδομάδα και μια νέα επαγγελματική ομάδα στον μηχανισμό, αυτή την εκπαιδευτικών.

Αυτή η επιλογή έγινε καθότι είναι η μοναδική ομάδα που βρίσκεται ήδη στις επιλογές για προτεραιοποίηση και έχει κάλυψη σε όλη την επικράτεια της χώρας, έτσι θα είναι εύκολο και πρακτικό να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο οι χαμένες δόσεις.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν σοβαρή αλλεργία, πως θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώνεται αυτό και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, αν ο γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου επιλέξει να γίνει ο εμβολιασμός σε νοσοκομείο λόγω αυτών των αλλεργιών, τότε ο πολίτης θα έχει την ευκαιρία να επαναπρογραμματίσει άμεσα το ραντεβού στον ειδικό χώρο του νοσοκομείου έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθεί.

Στο γεγονός ότι υπάρχει μία «υπερεκτίμηση των αλλεργιών για τα εμβόλια κατά της Covid-19» αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και οι πολίτες προσέρχονται ομαλά να εμβολιαστούν, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί. Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών, είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς και στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και η συνεχής παρακολούθηση δίνει τη δυνατότητα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοπενίας που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, είπε, είναι 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων. Σε αυτό το εμβόλιο στηρίζουμε πολλές ελπίδες και αυτού του τύπου αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη, είπε. Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα όμως συνεχίζει ενδελεχή έρευνα.

Ανέφερε ότι πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News