Υγεία

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Οι υγειονομικοί να επιτρέπουν την επαφή των νεογέννητων με τις μητέρες τους

Η πανδημία της COVID-19 πλήττει σοβαρά την φροντίδα των άρρωστων ή πρόωρων νεογέννητων

Η πανδημία της COVID-19 πλήττει σοβαρά την φροντίδα των άρρωστων ή πρόωρων νεογέννητων, καθώς πολλά χωρίζονται ανώφελα από τις μητέρες τους και εκτίθενται στον κίνδυνο θανάτου ή μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, ανακοίνωσαν σήμερα παγκόσμιοι ειδικοί της υγείας.

Δύο νέες έρευνες, τις οποίες επικαλέστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έδειξαν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη νεογνών δεν επιτρέπουν στις μητέρες, που έχει επιβεβαιωθεί ή υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, να έχουν σωματική επαφή με τα νεογέννητα μωρά τους και σχεδόν ένα τέταρτο από αυτούς που ρωτήθηκαν δεν επιτρέπουν τον θηλασμό.

Ωστόσο το να παραμένουν οι μητέρες μαζί με τα μωρά τους και η ενθάρρυνση να έχουν όλα τα μωρά την λεγόμενη "μητρική φροντίδα τύπου καγκουρό" --η οποία αφορά την από νωρίς και πολύ στενή επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το νεογέννητο-- θα μπορούσε να σώσει περισσότερες από 125.000 ζωές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet EclinicalMedicine.

Τα νεογέννητα σε όλο τον κόσμο έχουν "δικαίωμα στην επαφή που χρειάζονται με τους γονείς τους, η οποία σώζει ζωές" και αυτό δεν θα πρέπει να τους το αρνούνται λόγω της πανδημίας της COVID-19, δήλωσε ο Άνσου Μπανέρτζι, ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα υγείας των μητέρων και των νεογέννητων.

"Δεκαετίες προόδου στην μείωση των θανάτων παιδιών θα τεθούν σε κίνδυνο αν δεν ενεργήσουμε τώρα", σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μητέρες θα πρέπει να συνεχίσουν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με τα μωρά τους από την ώρα της γέννησής τους και να μπορούν να τα θηλάσουν και να έχουν σωματική επαφή μαζί τους --ακόμη κι αν υπάρχουν υποψίες ή έχει επιβεβαιωθεί η προσβολή τους από COVID-19.

Ωστόσο έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ Global Health έδειξε ότι τα δύο τρίτα 1.120 εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη νεογνών που εξετάστηκαν παγκοσμίως δήλωσαν ότι θα χωρίσουν τις μητέρες από τα μωρά τους, αν αυτές έχουν ένα θετικό τεστ για COVID-19 ή δεν είναι σαφές αν μπορεί να έχουν προσβληθεί από COVID-19.

Περισσότεροι από το 85% αυτών που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι φοβούνται για την δική τους υγεία, με τις ελλείψεις σε προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό, το στρες και την ασφάλεια να βρίσκονται μεταξύ των κύριων ανησυχιών τους. Σε ορισμένα νοσοκομεία, σύμφωνα με την έρευνα, ζωτικοί πόροι, μεταξύ των οποίων προσωπικό και προμήθειες σε οξυγόνο, μεταφέρονται από πτέρυγες νεογνών σε πτέρυγες με COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια