Κορωνοϊός: Σηκωθείτε απ’ τις καρέκλες προς όφελος της υγεία σας"

Υγεία
Κορωνοϊός: Σηκωθείτε απ’ τις καρέκλες προς όφελος της υγεία σας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα και καθάρισμα του σπιτιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τους κινδύνους από την καθιστική ζωή λόγω του lockdown. Εξέδωσε οδηγίες για τη φυσική δραστηριότητα την εποχή του κορωνοϊού.

Συστάσεις προς μικρούς και μεγάλους για να μην καταστρέψει η πανδημία, που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, την φυσική κατάσταση όλου του πληθυσμού, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε αυτές τονίζει ότι η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για να αντισταθμίσουμε τις συνέπειες από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι και τη μείωση των μετακινήσεων.

Στις πρώτες του είδους συστάσεις για την φυσική δραστηριότητα εδώ και μια δεκαετία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξηγεί ότι η κίνηση έχει ζωτική σημασία για την ευεξία και την ψυχική υγεία μεσούσης της πανδημίας.

Γι' αυτό τον λόγο οι ενήλικες πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα στη φυσική δραστηριότητα. Τα δε παιδιά και έφηβοι, πρέπει να της αφιερώνουν κατά μέσο όρο 1 ώρα την ημέρα. Πρέπει επίσης να μειώσουν τον χρόνο που περνούν μπροστά στις ψηφιακές οθόνες.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως, όλοι μας πρέπει να αντισταθμίσουμε την  υποχρεωτική ακινησία μας με περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουμε την υγεία μας και θα προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας.

Οι επισημάνσεις αυτές έκαναν αξιωματούχοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρουσιάζοντας την ενημερωτική εκστρατεία του «Every Move Counts» (Κάθε κίνηση μετράει).

Ακόμα και καθάρισμα του σπιτιού

«Η φυσική δραστηριότητα δεν προστατεύει μόνο από σωματικά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Προστατεύει και από ψυχικά νοσήματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Μειώνει επίσης την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και βελτιώνει τη μνήμη», είπε ο Dr Rüdiger Krech, διευθυντής Προαγωγής της Υγείας στον ΠΟΥ.

 Δυστυχώς, όμως, ένας στους τέσσερις ενήλικες και οι τέσσερις στους πέντε εφήβους δεν έχουν επαρκή φυσική δραστηριότητα. Είτε αυτή είναι ποδηλασία και βάδιση, είτε κηπουρική και καθάρισμα του σπιτιού, πρόσθεσε.

 «Οι νέες συστάσεις αφορούν αυτό που όλοι βλέπουμε με την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Ο κόσμος κλείνεται στο σπίτι του και μειώνει δραματικά τη φυσική δραστηριότητα. Αυτό όμως πλήττει το σώμα και την ψυχή», πρόσθεσε η καθηγήτρια Fiona Bull, επικεφαλής της Μονάδας Φυσικής Κατάστασης του ΠΟΥ.

Ποιοι χρειάζονται περισσότερο τη φυσική δραστηριότητα

Οι ειδικοί τόνισαν ότι ο νέος κορωνοϊός έχει δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για καθιστική ζωή. Ωστόσο αυτή έχει τόσο πολλές συνέπειες, ώστε όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αντισταθμίσουμε.

«Είναι απαραίτητο να μειωθεί η ακινησία σε μία καρέκλα. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους κατ' ανάγκην κάθονται πολλές ώρες την ημέρα, όπως όσοι εργάζονται σε γραφείο. Το ίδιο και για τα παιδιά, τα οποία με τα διαβάσματα και τα παιχνίδια δεν σηκώνονται μπροστά από τον υπολογιστή», είπε η Dr Bull.

Στις νέες συστάσεις συμπεριλαμβάνονται οι έγκυοι και οι λεχώνες. Σε αυτές συνιστώνται 150-300 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Η φυσική δραστηριότητα πρέπει να έχει μέτρια έως υψηλή ένταση και να είναι αεροβική.

«Η άσκηση αυτή παρέχει πολλά οφέλη στη μητέρα και το μωρό της», είπε η  εκπρόσωπος του ΠΟΥ κυρία Juana Willumsen. «Μειώνει, λ.χ., κατά 30% τον κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη της κυήσεως».

Οι ενήλικες άνω των 65 ετών επίσης χρειάζονται συστηματική φυσική δραστηριότητα. Στόχος της πρέπει να είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας. Χρειάζονται επίσης ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού των κινήσεων, για να αποφύγουν τις πτώσεις αργότερα στη ζωή τους.

Τέλος, καλό είναι να παρακολουθούμε τη φυσική δραστηριότητά μας με ειδικές συσκευές καρπού ή ισχίων, τόνισαν οι ειδικοί.

 Όπως είπαν, συσκευές όπως τα ποδόμετρα ή οι μετρητές βημάτων στα κινητά τηλέφωνα, μπορούν να μας δείξουν αντικειμενικά πόσο δραστήριοι είμαστε. Και αυτό διότι συνήθως νομίζουμε ότι κάνουμε περισσότερα απ' όσα στην πραγματικότητα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

iatropedia

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News