Σε ποια χώρα βρίσκονται τα… ψηλότερα παιδιά

Υγεία
Σε ποια χώρα βρίσκονται τα… ψηλότερα παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Μελέτη με πάνω από 65 εκατομμύρια συμμετέχοντες που δημοσιεύεται στο Lancet, η οποία μετέφρασε σε αριθμούς την αξία της διατροφής στη σχολική ηλικία, συμπεράνει ότι η κακή διατροφή μπορεί να στοιχίσει έως και 20 εκατοστά στο ανάστημα των παιδιών.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδήγησαν τα στοιχεία περισσοτέρων των 2.000 μελετών μεταξύ 1985 και 2019, για ένα πλήθος μεγαλύτερο από 65 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 19 ετών.

Συνοπτικά, για το το 2019 διαπιστώθηκε πως, κατά μέσο όρο, τα παιδιά και οι έφηβοι στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη (π.χ. Ολλανδία, Μαυροβούνιο) ήταν τα ψηλότερα στον κόσμο ενώ οι 19χρονοι που είχαν το μικρότερο σχετικά ανάστημα κατοικούσαν στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Αφρική.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη για το έτος 2019:

  • οι ψηλότεροι 19χρονοι ζουν στην Ολλανδία (1,83 μ. ύψος) ενώ οι στο Ανατολικό Τιμόρ οι πιο κοντοί (1,60 μ. ύψος)
  • ο μέσος 19χρονος στο Λάος έχει το ίδιο ύψος με τον μέσο 13χρονο Ολλανδό (1,62 μ.)
  • τα 19χρονα κορίτσια στη Γουατεμάλα, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Ανατολικό Τιμόρ είχαν το ίδιο ύψος με τις 11χρονες Ολλανδές (περίπου 1,52 μ.)
  • τη μεγαλύτερη βελτίωση στο ανάστημά τους τα τελευταία 35 χρόνια σημείωσαν τα παιδιά από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, όχι όμως και σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου το μέσο ύψος παραμένει ίδιο από το 1985

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο μέσος όρος για τα αγόρια είναι λίγο χαμηλότερα από το 1,80 μ. ύψος ενώ τα για τα κορίτσια τα 1,65 μ. όπως φαίνεται από το παραπάνω γράφημα που περιλαμβάνεται στην έρευνα.

Σε κάποιες χώρες, ενώ τα παιδιά είχαν υγιή ΔΜΣ στην ηλικία των πέντε ετών, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαρα στην ηλικία των 19 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μολονότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ύψος και το βάρος των παιδιών, η διατροφή και το περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας παράγοντες.

Τέλος, με τις παγκόσμιες πολιτικές διατροφής να επικεντρώνονται επί το πλείστον σε ανήλικους κάτω των πέντε ετών, επεσήμαναν ότι η μελέτη τους υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί περισσότερη προσοχή στα πρότυπα ανάπτυξης παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας. «Πρέπει οι πολιτικές να στραφούν στην αύξηση της διαθεσιμότητας με παράλληλη μείωση του κόστους υγιεινών τροφίμων που θα βοηθήσουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών», σχολίασε η Δρ Andrea Rodriguez Martinez από το Imperial College, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγή: ygeiamou

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News