Υγεία

Κορωνοϊός: Πόσες ημέρες μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες - Τι δείχνουν τα εργαστηριακά ευρήματα

Τα εργαστηριακά ευρήματα Αυστραλών επιστημόνων έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον αλλά και τα ερωτηματικά της επιστημονικής κοινότητας

Ένα από τα πολλά καίρια ερωτήματα σε αυτή την τρομώδη ιστορία της πανδημίας της COVID-19 είναι πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο ιός που την προκαλεί, ο SARS-Cov-2. Η απάντηση μας έρχεται από την Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα από την εθνική επιστημονική υπηρεσία της χώρας, επιστήμονες της οποίας μελέτησαν εργαστηριακά τον ιό, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες, όπως χαρτονομίσματα, οθόνες τηλεφώνων και ανοξείδωτο ατσάλι ακόμα και για 28 ολόκληρες ημέρες, ανάλογα όμως με τη θερμοκρασία που επικρατεί.

Ο χρονικός αυτός ορίζοντας είναι κατά πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι εκτιμούνταν ως τα σήμερα, που δεν ξεπερνούσε τις έξι μέρες, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στη μάχη κατά της ασθένειας. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος επιβίωσης πάνω σε επιφάνειες που εξετάστηκαν, με ενδεικτικά παραδείγματα το ανοξείδωτο ατσάλι, νομίσματα από πολυμερές ή χαρτονομίσματα, γυαλί, βινύλιο και βαμβακερό ύφασμα. Αν η θερμοκρασία είναι στους 40 βαθμούς Κελσίου, ο ιός επιβιώνει για 1 έως 2 ημέρες σε αυτές τις επιφάνειες, χρόνος που επιμηκύνεται στις 7 ημέρες αν η θερμοκρασία είναι 30oC και από τις 14 στο βαμβακερό ύφασμα έως τις 28 ημέρες στα άλλα υλικά στους 20oC. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το πείραμα των Αυστραλών επιστημόνων έγινε στο εργαστήριο υπό σταθερό φως και υγρασία στο 50%, χωρίς έκθεση σε υπέρυθρη ακτινοβολία, που όπως έχει αποδειχτεί σκοτώνει τον ιό.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις για το αν τα εργαστηριακά ευρήματα μπορούν να αναχθούν στην πραγματική διάρκεια ζωής του ιού, όταν τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται σε εξωτερικές συνθήκες. Αν και η βασική πηγή μετάδοσης του νέου κορωνοϊού ιού που προκαλεί την COVID-19 είναι τα σωματίδια που απελευθερώνονται στον αέρα, όταν οι άνθρωποι βήχουν, φτερνίζονται ή ακόμα μιλούν, είναι γνωστό, όπως έχουν επιβεβαιώσει διάφορες μελέτες, ότι μπορεί να γίνει μετάδοση από μολυσμένες επιφάνειες σε μέταλλο, γυαλί, πλαστικό ή άλλα υλικά, όταν στη συνέχεια η επαφή μεταφέρεται στο ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους. Προηγούμενες μελέτες είχαν καταδείξει ότι ο SARS-Cov-2 μπορεί να επιβιώσει από δύο με τρεις ημέρες πάνω σε χαρτονομίσματα και γυαλί και έως έξι μέρες σε πλαστικό και ατσάλι, με κάποιες άλλες έρευνες να έχουν δώσει ελαφρώς διαφοροποιημένα αποτελέσματα.

Η έρευνα των Αυστραλών επιστημόνων έρχεται να δείξει ότι ο ιός είναι τελικά πολύ πιο ανθεκτικός απ’ ό,τι ως τα σήμερα πιστευόταν, μια που 28 ημέρες είναι ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, ειδικά σε επιφάνειες με τις οποίες βρισκόμαστε καθημερινά και σε σταθερή βάση σε επαφή, όπως οι οθόνες για παράδειγμα των κινητών τηλεφώνων μας ή τα χαρτονομίσματα και δη σε θερμοκρασία (εργαστηριακά πάντα) περιβάλλοντος, δηλαδή 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά παράλληλα στο σκοτάδι. Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα την εν λόγω έκθεση, συγκριτικά ο ιός της κοινής γρίπης μπορεί να επιβιώσει σε αντίστοιχες συνθήκες για 17 ημέρες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Virology Journal”, κατέδειξε επίσης ότι ο SARS-Cov-2 έχει μικρότερη διάρκεια ζωής σε πιο θερμές απ’ ότι σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες. Παράλληλα, εμφανίστηκε να είναι πιο ανθεκτικός σε μαλακές μη πορώδεις επιφάνειες σε σχέση με τις πορώδεις σε υλικά όπως τα ρούχα, όπου δεν επιβίωσε για πάνω από 14 ημέρες.

Ο επιστημονικός αντίλογος

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν απουσιάζει ο επιστημονικός αντίλογος, ο οποίος υποστηρίζει ότι αφενός η εργαστηριακή έρευνα έγινε σε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των ιών, δηλαδή σταθερής υγρασίας και ελάχιστου φωτός, σε σχέση με την πιθανότητα ανθρώπινης επαφής με τις αντίστοιχες μολυσμένες επιφάνειες στον πραγματικό κόσμο και αφετέρου με το ότι δεν είναι τόσο πιθανή η μόλυνση αγγίζοντας επιφάνειες, αν τηρούμε τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης, δηλαδή πρώτιστα πλύνουμε συχνά τα χέρια μας και αποφεύγουμε να αγγίζουμε ευαίσθητα σημεία του σώματός μας, όπως τα μάτια ή το στόμα, με δεδομένο και το ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια