Υγεία

14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια εξελισσόμενη ασθένεια, αλλά τα άτομα με διαβήτη μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για το σακχαρώδη διαβήτη, με απήχηση σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, σε περισσότερες από 160 χώρες.

Η 14η Νοεμβρίου επιλέχθηκε γιατί είναι η ημέρα γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, πρώτοι συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη μέσα από την ενημέρωση σε σημαντικά θέματα όπως τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή του αλλά και στην παραμονή του διαβήτη στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για τη δημόσια υγεία σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια εξελισσόμενη ασθένεια, αλλά τα άτομα με διαβήτη μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά με καλή διαχείριση της γλυκαιμίας και των παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και σωστή χρήση φαρμάκων, όπως αυτά χορηγούνται από ειδικού σε ιατρεία και υγειονομικές μονάδες.

Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα, με ένα στους τρεις να μην το γνωρίζει, όπως έδειξαν μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό. Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, μέσα από διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με τους συλλόγους ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, δημοτικούς και κρατικούς φορείς, προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό στη πρόληψη του διαβήτη και να ευαισθητοποιήσει τους λειτουργούς υγείας στην πρώιμη διάγνωσή του.

Στα Ενδοκρινολογικά ιατρεία δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη εκπαιδεύονται στη χρήση των νέων τεχνολογίων για τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας και μέσω των ομάδων θεραπευτικής εκπαίδευσης, στη καλύτερη συνολική διαχείριση της νόσου.

Κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη για το 2020, είναι ο ρόλος των εξειδικευμένων νοσηλευτών και επισκεπτών υγείας στην αντιμετώπιση των ατόμων με διαβήτη. Αυτοί στηρίζουν τους γιατρούς, εκπαιδεύοντας τους ασθενείς στην αυτοδιαχείρηση της νόσου τους και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής ομάδας του διαβήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια