Ένας Έλληνας και δύο Τούρκοι "πίσω" από το ελπιδοφόρο εμβόλιο της Pfizer

Υγεία
Ένας Έλληνας και δύο Τούρκοι "πίσω" από το ελπιδοφόρο εμβόλιο της Pfizer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εμβόλιο της Pfizer συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η είδηση για τα επιτυχημένα  αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο κατά του COVID-19 από την εταιρεία Pfizer έσκασε σαν βόμβα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εμβόλιο κατά της COVID-19 που έχουν παρασκευάσει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech φαίνεται να έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα, ανακοίνωσε η Pfizer Inc.  τη Δευτέρα.

Δημιουργώντας την προσδοκία για το τέλος της πανδημίας από την ερχόμενη άνοιξη, όπως δήλωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ταυτόχρονα, όμως, έφερε ήδη από τώρα στο προσκήνιο τη μάχη της προμήθειας του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τρεις επιστήμονες βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο 

Ένα ζευγάρι και ένας Έλληνας είναι πίσω από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, που προκάλεσε αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας για τον κορωνοϊό.  Πρόκειται για τον Αλβέρτο Μπουρλά και τους  Δρ. Ουγκούρ Σαχίν και  Δρ. Οεζλέμ Τουερέτσι, παιδιά Τούρκων που μετανάστευσαν στη Γερμανία. Οι οποίοι ίδρυσαν την BioNTech που πλέον μαζί με την Pfizer οδηγούν την «κούρσα» για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

Έκαναν σπουδές στην Κολονία. Ζουν και εργάζονται μαζί  και δεν έφυγαν από το εργαστήριο τους ούτε την ημέρα του γάμου τους.

Ο Σαχίν, που από παιδί ονειρευόταν να σπουδάσει ιατρική, εργάστηκε σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Κολονία και το Χόμπουργκ, όπου γνώρισε την  Οεζλέμ , στις αρχές της ακαδημαϊκής καριέρας του.

Η 53χρονη Δρ. Οεζλέμ Τουερέτσι και ο 55χρονος Δρ. Ουγκούρ Σαχίν αποτελούν τους συνιδρυτές της εταιρείας BioNTech, η οποία συνεργάζεται με την Pfizer και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Η εμπορική αξία της εταιρεία , που ίδρυσε το ζευγάρι, έχει εκτοξευτεί  σήμερα στα 21 δισεκατομμύρια από 4,6 δισεκατομμύρια πριν από ένα χρόνο.

 Η εταιρεία τους ασχολείται επίσης με την έρευνα για τον HIV και τη φυματίωση.

Οι δύο επιστήμονες, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς πολίτες. «Παρά τα επιτεύγματά του, δεν έπαψε ποτέ να είναι εξαιρετικά ταπεινοί» δηλώνουν οι συνεργάτες τους .

Και ο Έλληνας της Pfizer

Το τρίτο εξίσου σημαντικό πρόσωπο του εμβολίου της  Pfizer δεν είναι άλλο από τον Αλβέρτο Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας.  Ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer, έχει συγκεντρώσει με τη σειρά του τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο για την σπουδαία ανακάλυψη αλλά και για τον χαρακτήρα του. 

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Αλβέρτο Μπουρλά, δεν υπέκυψε στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει νωρίτερα το εμβόλιο, ώστε να το εκμεταλλευτεί προεκλογικά.

Μάλιστα ο κ. Μπουρλά απευθύνθηκε στους υπαλλήλους του πριν από έναν μήνα και φέρεται να τους είπε ότι ήταν απογοητευμένος με το γεγονός ότι η έρευνά τους γινόταν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης

Ο Αλβέρτος Μπουρλά γεννήθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια στη Θεσσαλονίκη από μια εβραϊκή οικογένεια που σώθηκε από το Ολοκαύτωμα. Σπούδασε κτηνιατρική στο ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητή Παύλου Τσακάλωφ, και στη συνέχεια, το 1993, άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas, στην Αθήνα, η οποία μόλις είχε ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα.

Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε και στις πέντε ηπείρους, ενώ έζησε σε 8 διαφορετικές πόλεις, 5 διαφορετικών χωρών.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Pfizer  ,  Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

«Με τα σημερινά νέα είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παρέχουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια υπεραναγκαία ανακάλυψη, βοηθώντας στον τερματισμό αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε επιπλέον δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου από χιλιάδες συμμετέχοντες τις επόμενες εβδομάδες».

Πάντως ο  λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας  , δήλωσε πως ακόμα κι αν τα τελικά αποτελέσματα είναι σωστά, το εμβόλιο δεν θα μας έχει καλύψει μέχρι την άνοιξη και τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν.

ΦΩΤΟ: ft.com, thedoctor.com.gr

ΠΗΓΗ: ft.com, iefimerida.gr   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News