Ελληνική θεραπεία κατά ανίατων ασθενειών

Ελλάδα
Ελληνική θεραπεία κατά ανίατων ασθενειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έγινε η πρώτη αναίμακτη «άρση εγκεφαλικού φραγμού» σε ασθενή με Αλτσχάιμερ από την καθηγήτρια του Κολούμπια Ελίζα Κονοφάγου

Σημαντική ελληνική επιτυχία στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Columbia κ. Ελίζα Κονοφάγου.

H κ. Κονοφάγου με την ερευνητική της ομάδα κατόρθωσε να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχή αναίμακτη «άρση εγκεφαλικού φραγμού» σε ασθενή ο οποίος πάσχει από το νευροεκφυλιστικό νόσημα της νόσου Αλτσχάιμερ. Η επέμβαση κατέδειξε πως φάρμακα κατάλληλα για τη συγκεκριμένη νόσο μπορούν πλέον να εισέλθουν και σε εύλογο χρονικό διάστημα να ξυπνήσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Columbia κ. Κονοφάγου αναζητά νέες δυνατότητες ανίχνευσης και διάγνωσης νόσων εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια με τη βοήθεια των υπερήχων. Η ερευνητική της δράση εστιάζεται στην ανάπτυξη νέων απεικονιστικών τεχνικών για τη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και σε θεραπευτικές εφαρμογές σε ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παγκρέατος, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Τη συγκεκριμένη θεραπεία όπως διαφημίζεται από μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού την αξιοποιεί εδώ και 16 χρόνια. Η θεραπεία στηρίζεται στην αποτελεσματικότερη χρήση των φαρμάκων που ήδη χορηγούνται στους ασθενείς, αλλά δεν προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικό βαθμό από τον εγκέφαλο. Αυτό είχε υποστηρίξει η Ελληνίδα καθηγήτρια πριν λίγες ημέρες στο iefimerida.gr.

Υπέρηχος με φυσαλίδες

Βασικό εργαλείο είναι ο υπέρηχος με φυσαλίδες. «Ο υπέρηχος με φυσαλίδες έχει ως στόχο να ανοίξει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν φάρμακα τα οποία ήδη υπάρχουν και μπορούν να θεραπεύσουν το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, λόγω όμως του φραγμού δεν μπορούν να περάσουν σε ικανοποιητική δόση. Στο Αλτσχάιμερ μπορούμε να “ξυπνήσουμε” τα ανοσοποιητικά κύτταρα που στη συνέχεια εξουδετερώνουν τις τοξικές πρωτεΐνες του αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Tαυ. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου που δεν δούλευαν σωστά και έσβηναν ο ένας μετά τον άλλον σε μια κατάσταση ντόμινο», εξηγεί η διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Αντίστοιχα και σε ό,τι αφορά το Πάρκινσον «έχουμε δει ότι το φάρμακο μπορεί να διεισδύσει τουλάχιστον 2 με 7 φορές περισσότερο στην περιοχή του εγκεφάλου και να έχει ανάλογη αποτελεσματικότητα με αναπλήρωση της μορφολογίας και λειτουργικότητας των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, τη βασική ουσία που ελαττώνεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη επέμβαση πραγματοποιήθηκε αρχές Νοεμβρίου. Ένας ασθενής-φορέας της νόσου Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στη συγκεκριμένη θεραπεία και η επέμβαση επετεύχθη με απόλυτη επιτυχία. Σίγουρα θα περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης θεραπείας. Το γεγονός ωστόσο του “ανοίγματος” του εγκεφαλικού φραγμού χωρίς αίμα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον ιατρικό κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει μια νέα σελίδα για την ανθρωπότητα, η οποία υπόσχεται αισιοδοξία στη θεραπεία μιας νόσου η οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε αχαρτογράφητα ύδατα. Υπενθυμίζεται πως το Αλτσχάιμερ είναι νευρολογική νόσος που ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ανοϊκών ασθενειών.

Ανάρτηση

Αμέσως μετά την επιτυχή πορεία της επέμβασης, η κ. Κoνοφάγου ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο linkedin.gr φωτογραφία με την ερευνητική της ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να εκφράσει την ευχαρίστησή της για την αφοσίωση που επέδειξε η ερευνητική ομάδα.

«Νιώθω πολύ περήφανη για την απίστευτη ομάδα που έκανε ένα όνειρο 16 ετών πραγματικότητα! Αξιοποιώντας το διαμορφωμένο FUS σύστημα, κάναμε άρση αιματο-εγκεφαλικού φραγμού σε έναν ασθενή που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα για την υπομονή τους και τη σκληρή εργασία, όπως επίσης και στους αποφοίτους UEIL των οποίων η αφοσίωση και τα σημαντικά ευρήματα έχουν γίνει το “κλειδί” για το επίτευγμα αυτό των 16 ετών! Αισθάνομαι τυχερή που περιβάλλομαι από μια τόσο αφοσιωμένη και έξυπνη ομάδα. Εμείς θα προχωράμε σε περισσότερα επιτεύγματα, πάντα με αποκλειστικό στόχο την αντιμετώπιση και θεραπεία νευρολογικών νοσημάτων με μη επεμβατικό τρόπο, διευκολύνοντας τη μεταφορά αποδοτικών θεραπειών. Σ’ ευχαριστώ UEIL!» ανάρτησε.

Ποια είναι η Ελίζα Κονοφάγου

Η Ελίζα Κονοφάγου είναι καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης. Στόχος της η ανάπτυξη νέων τεχνικών υπερήχων τόσο για την απεικόνιση όσο και για θεραπευτικές εφαρμογές σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Σπούδασε Χημική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Paris 6, Βιοϊατρική Μηχανική στο Imperial College και Ελαστική Απεικόνιση στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ.

Το 1991 εργάστηκε ως βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο “Pierre et Marie Curie” στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Charles στην Πράγα. Το 1993 εργάστηκε για έναν χρόνο ως βιοϊατρικός μηχανικός στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα, αλλά και ως βοηθός έρευνας στον “Δημόκριτο”.

Από το 1994 έως το 1999 διετέλεσε βοηθός έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Από το 1999 έως το 2002 έγινε ερευνήτρια στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard.

Από το 2003 έως σήμερα είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και επίσης επισκέπτης επιστήμονας στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News