Βιταμίνη Β12: Αυτές είναι οι 12 τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα

Υγεία
Βιταμίνη Β12: Αυτές είναι οι 12 τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δεδομένου ότι το σώμα δεν παράγει βιταμίνη Β12, θα πρέπει να την πάρετε από τροφές ζωικής προέλευσης, ή από συμπληρώματα διατροφής και, μάλιστα, σε τακτική βάση.

Το πόση ακριβώς βιταμίνη Β12 χρειάζεστε και οι διαιτητικές πηγές από τις οποίες πρέπει να την πάρετε εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή σας, τυχόν ιατρικές παθήσεις και από το τι φάρμακα ενδεχομένως παίρνετε.

Παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12; Πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν και η συνεπακόλουθη ανεπάρκεια στην συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρά προβλήματα.

Συμπτώματα ανεπάρκειας στο σώμα

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
  • Ταχυπαλμία και δύσπνοια
  • Χλωμό δέρμα
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης, ή αέρια
  • Νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδια
  • Απώλεια όρασης
  • Ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά

Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα από ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, είναι σώφρον να ενημερώσετε σχετικά το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα

  • Αχιβάδες: 84,1 μικρογραμμάρια (μγρ) ανά 85 γραμμάρια (γρ)
  • Στρείδια: 21,84 μγρ ανά 85 γρ
  • Μύδια: 20,4 μγρ ανά 85 γρ
  • Κάβουρας: 10,3 μγρ ανά 85 γρ
  • Σαρδέλες: 7,6 μγρ ανά 85 γρ
  • Σολομός: 4,8 μγρ ανά 85 γρΤόνος: 2,5 μγρ ανά 85 γρ
  • Μπακαλιάρος: 1,8 μγρ ανά 85 γρ
  • Βοδινό κρέας: 1,3 μγρ ανά 85γρ
  • Γάλα: 1,2 μγρ ανά φλιτζάνι
  • Γιαούρτι: 1,1 μγρ ανά 225 γρ
  • Αυγά: 0,6 μγρ ανά αυγό
  • Κοτόπουλο: 0,3 μγρ ανά 85 γρ

Πηγή: Iatropedia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News