Υγεία

Κορωνοϊός: Σήμερα τα νεότερα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

"Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο"

Σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το πειραματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς θα δημοσιευτούν τα ευρήματα της Φάσης 3 των δοκιμών του εμβολίου σε ανθρώπους στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει ήδη αφήσει πίσω άλλες επιστημονικές ομάδες στην "κούρσα" ανάπτυξης του εμβολίου, αφού έχει ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, ή τελικού σταδίου, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και τις ΗΠΑ.

Οι διαδικασίες για την έγκριση της παραγωγής του εμβολίου AZD1222 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα αρχίσουν στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ήδη η εταιρεία AstraZeneca θα αρχίσει την παραγωγή του τις επόμενες εβδομάδες, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να παράξει εμβόλια πριν λάβουν την επίσημη έγκριση ώστε να κερδηθεί χρόνος. Στην κυκλοφορία πάντως θα δοθεί μόνο εφόσον λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπραγματεύονται ήδη με την AstraZeneca, αλλά και άλλες εταιρείες που διεξάγουν έρευνα, την προμήθεια εμβολίων.

Η ταχύτητα με την οποία ενήργησε η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 ήταν ευθύς εξαρχής πρωτόγνωρη. Ηταν μέσα Δεκεμβρίου του 2019 όταν μια άγνωστη μορφή πνευμονίας έκανε την εμφάνισή της στην πόλη Ουχάν της Κίνας, οδηγώντας στον θάνατο τους ασθενείς. Σε λιγότερο από έναν μήνα από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, τον Ιανουάριο του 2020, αναγνωρίστηκε ως αιτιολογικός παράγοντας ο νέος κορωνοϊός και ξεκίνησε η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του.

Το Bloomberg σε εκτενές ρεπορτάζ του, εστίασε στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, τα τρίδυμα παιδιά της οποίας (ηλικίας 21 ετών) συμμετέχουν στην δοκιμή. Η Σάρα Γκίλμπερτ ανέφερε πως δεν συζήτησε και πολύ το θέμα με τα παιδιά της, τα οποία σπουδάζουν βιοχημεία, επειδή δεν ήταν και πολλές ώρες στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια, όπως εξάλλου και όλα τα μέλη των επιστημονικών ομάδων που προσπαθούν να βάλουν τέλος στην πανδημία.

Η Γκίλμπερτ εκφράζεται με απίστευτη αυτοπεποίθηση όταν αναφέρεται στις πιθανότητες επιτυχίας του εμβολίου. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει πιθανότητα 80% να είναι αποτελεσματικό στο να εμποδίζει την εκδήλωση της Covid-19 σε ανθρώπους που εκτίθενται στο νέο κορωνοϊό. Όπως πρόσθεσε, θα είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό τον Σεπτέμβριο.

Όταν ερωτήθηκε από Βρετανούς βουλευτές στις αρχές Ιουλίου αν ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ερχόμενο χειμώνα δίχως εμβόλιο, η ίδια απάντησε: "Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τους χρόνους μας και να προστρέξουμε για τη σωτηρία σας".

Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Απριλίου η ομάδα του Πανεπιστημίου Οξφόρδης ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.

Όταν η Γκίλμπερτ κατέθεσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στις Αρχές Ιουλίου, ένας μέλος της, σύγκρινε την προσπάθειά της με κάποιον που μπαίνει σε μια αποθήκη και βγαίνει με έναν κινητήρα αεροσκάφους τζετ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε για τη Γκίλμπερτ ότι η ομάδα της είναι πολύ μπροστά συγκριτικά με άλλους ερευνητές και δεν αποκλείεται να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των 10.000 ανθρώπων που συμμετέχουν στην δοκιμή ευρείας κλίμακας, προτού άλλοι μπουν καν σε αυτή τη φάση. "Είναι πιο μπροστά απ’ όλους. Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο", είπε χαρακτηριστικά η Μπίνγκχαμ.

Στη Φάση 1/2, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο στη Βρετανία, εμβολιάστηκαν 1.090 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18-55 ετών, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες: οι συμμετέχοντες των δύο πρώτων ομάδων έλαβαν είτε μία δόση του AZD1222, είτε του MenACWY, ενός εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Η τρίτη ομάδα έλαβε μία δόση του AZD1222 και τέσσερις εβδομάδες αργότερα μια υπενθυμιστική. Η τέταρτη ομάδα πήρε είτε μία δόση του AZD1222, είτε του MenACWY συνδυαστικά με 1g παρακεταμόλης ανά έξι ώρες για ένα 24ωρο.

Στη Φάση 2/3 που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 10.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε εξέλιξη είναι η ενσωμάτωση 5.000 υγιών εθελοντών στη Βραζιλία και 2.000 στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντριαν Χιλ, επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης του AZD1222, ο στόχος είναι αυτό το ερευνητικό σκέλος να ξεκινήσει εντός του 2020 είτε παράλληλα με την κύρια κλινική δοκιμή, είτε μετά από αυτήν. Με τη διττή αυτή έρευνα θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι το AZD1222 όχι μόνο αποτρέπει την προσβολή από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και ότι σε περίπτωση λοίμωξης προστατεύει τον οργανισμό από τις επιπλοκές που προκαλεί η COVID-19.

 Εν αναμονή λοιπόν της δημοσίευσης των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων από τη Φάση 1 της κλινικής δοκιμής του AZD1222, υπενθυμίζεται ότι προκλινικά δεδομένα από έξι πιθήκους ρέζους μακάκους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι παράγει ικανό ιικό φορτίο. Μετά από τον εφάπαξ εμβολιασμό τα πειραματόζωα είχαν «κυτταρική ανοσοαπόκριση» και δεν προέκυψε ένδειξη αυξημένης νόσου επαγόμενης από τον ιό. Το AZD1222 έχει δείξει επίσης ότι μπορεί να προκαλεί ανοσοαπόκριση σε ποντίκια και χοίρους.

Τα 5 σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Στο εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρθηκε, μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook, o Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε τα 5 σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τη φάση ΙΙΙ της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Οξφόρδης:

 - 500 ενήλικες στην Οξφόρδη το έλαβαν τον Απρίλιου του 2020 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες

- Μέχρι 22 Ιουνίου το έλαβαν άλλοι 2000 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες

- 10.560 ενήλικες θα συμμετέχουν στη μελέτη. Οι μισοί έχουν (ή θα) λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισού θα λάβουν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Ο σχεδιασμός είναι διπλά τυφλός, σημαίνει ότι οι ασθενείς και οι γιατροί που τους παρακολουθούν δεν μαθαίνουν τι πήραν παρά μόνο στο τέλος της δοκιμής.

- Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για 1 έτος με αιμοληψίες, ρινοφαρυγγικά και άλλες εξετάσεις.

- Αναμένονται τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ το φθινόπωρο αν όχι νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη με το εμβόλιο εμφανίστηκαν ασήμαντες παρενέργειες όπως πυρετός, κακουχία, πόνος στην ένεση. «Δεν έχει υπάρξει εμβόλιο με σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας για πάνω από 60 χρόνια. Το κρίσιμο ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα» σημείωσε σε άλλο σχόλιό του.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 ΠΗΓΗ: thetoc.gr - bloomberg - protothema.gr- ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια