Υγεία

Αλλαγές σε φάρμακα, ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ μετά τον κορωνοϊό

Τις ρυθμίσεις προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών

Σε αλλαγές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους από τον ΕΟΠΥΥ, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας αλλά και στα φάρμακα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, από τον Σεπτέμβριο.

Τις ρυθμίσεις προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιος Κοντογεώργης, μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου The Future of Healthcare in Greece. Ο κ. Κοντογεώργης είναι «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού και αρμόδιος για τον έλεγχο του έργου και του υπουργείου Υγείας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο θέτει σε προτεραιότητα την εφαρμογή και υλοποίηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία καθώς και την επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και αναδιάρθρωση των ΤΟΜΥ».

Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Πρωταρχικός στόχος είναι να μπει μπροστά το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ένα σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία. Ήδη το σχέδιο έχει καθυστερήσει κατά πολύ αφού αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση ήδη από το 2019 .

Εξάλλου, εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας επί της ουσίας δεν υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο να απευθύνονται οι πολίτες για μικρά προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, το 1/3 των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε σωστά οργανωμένο σύστημα ΠΦΥ.

Η επίσπευση των διαδικασιών γίνεται πάντως και εξαιτίας του κορωνοϊού που ανέδειξε τα διάφορα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο θα κάθεται στην καρέκλα του υπουργού Υγείας εξαιτίας και του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού, το επιτελείο Μητσοτάκη– μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο σκοπεύει να ξεκινήσει την υλοποίηση των αλλαγών από τον Σεπτέμβριο, αφού υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ.

Βέβαια προσθήκες και αλλαγές αναμένεται να γίνουν, καθώς πρόκειται να γίνει και διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αυξηθούν και οι συμβάσεις με γιατρούς ώστε να τους επισκέπτονται χωρίς συμμετοχή οι ασθενείς. Κάτι που είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ από τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί παρότι υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια στον Οργανισμό.

Τα φάρμακα

Σε ό,τι αφορά στη φαρμακευτική πολιτική, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αθανάσιος Κοντογεώργης προανήγγειλε ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η οριστικοποίηση των πολιτικών για το clawback και το rebate (σ.σ.: υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ) σε διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία, η εφαρμογή του αναπτυξιακού clawback, η ενίσχυση των Επιτροπών Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων και η πολιτικές ενίσχυσης διενέργειας κλινικών μελετών.

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια