Υγεία

Κ. Φαρσαλινός: «Καμία σχέση το … άγχος με τον Κορωνοϊό»

Πρόκειται για μια αυθαίρετη και απαράδεκτη ερμηνεία αποτελεσμάτων μελέτης

Ο γνωστός επιστήμονας Κώστας Φαρσαλινός επισήμανε μια λανθασμένη «δημοσιογραφική ερμηνεία» επιστημονικής μελέτης, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρανοήσεις ως προς τον CΟVID-19.

Γράφει χαρακτηριστικά: «“Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς με υψηλό στρες”, λέει ο τίτλος άρθρου σε έγκριτο ενημερωτικό site.

Πρόκειται για μια αυθαίρετη και απαράδεκτη ερμηνεία αποτελεσμάτων μελέτης, η οποία επιδεικνύει παντελή άγνοια για το περιεχόμενο και τη σημασία της μελέτης. Το διαβάζει ο μη ειδικός (ίσως και ο ίδιος ο δημοσιογράφος που το έγραψε) και καταλαβαίνει ότι το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα είχαν χειρότερη έκβαση (λιγότερη επιβίωση). Ο συγγραφέας του δημοσιογραφικού άρθρου (όχι οι επιστήμονες της μελέτης) συγχέει τα επίπεδα κορτιζόλης στο στρες (άσχετο) με την κορτιζόλη ως απάντηση σε μια φλεγμονή όπως η νόσος COVID-19. Πολύ σωστά οι ερευνητές που έκαναν τη μελέτη αναφέρονται στην κορτιζόλη ως βιοδείκτη κινδύνου κι όχι ως αίτιο του κινδύνου για κακή έκβαση.

Η κυριότερη εξήγηση για τα αποτελέσματα αυτά είναι η εξής: Οι ασθενείς με βαριά νόσο αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη ενεργοποίηση του άξονα παραγωγής κορτιζόλης ως προσπάθεια καταστολής της φλεγμονής. Η κορτιζόλη λοιπόν παράγεται ως αποτέλεσμα βαριάς νόσου, δεν είναι το αίτιο για το οποίο κάποιος θα κάνει βαριά νόσο.

Η σύγχυση με το άγχος και την παραγωγή κορτιζόλης λόγω άγχους είναι εκτός θέματος...».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια