Υγεία

ΠΟΥ: Ελπίζει σε εκατοντάδες εκατ. δόσεις του πολυαναμενόμενου εμβολίου στο τέλος του 2020, και 2 δισ. δόσεις από το 2021

Ο αριθμός των εμβολίων που βρίσκεται κάτω από δοκιμές σε ανθρώπους είναι κοντά στα 10

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τρέφει ελπίδες για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του κορωνοϊο-εμβολίου που θα μπορούσαν να παραχθούν μέχρι και το τέλος αυτού του έτους.

*Γράφει ο Θανάσης Τσαγκαδούρας

Ο άλλος στόχος που προσβλέπει ο ΠΟΥ να καταφέρει, σε συνεργασία με υγειονομικούς φορείς και τις βιοφαρμακευτικές εταιρίες που είναι πρωτοπόρες στον αγώνα εξάλειψης του COVID-19, είναι η παραγωγή έως και 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου έως και το τέλος του 2021.

Τα νέα αυτά έγιναν γνωστά – σήμερα ημέρα Πέμπτη – μέσω της Σουμίγια Σουαμιναταν, η οποία είναι η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.

Σε συνέχεια των δηλώσεων της, η ίδια ανέφερε πως ο ΠΟΥ προσπαθεί να σχεδιάσει το σωστότερο πλάνο που θα βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων που θα καθορίσουν ποιοι θα είναι εκείνοι που θα εμβολιαστούν πρώτοι, όταν και εφόσον ένα εμβόλιο εγκριθεί.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως παραδείγματος χάριν σε ιατρούς, σε αυτούς που είναι ευάλωτοι λόγω ηλικίας ή άλλων υποκείμενων νοσημάτων, όπως και σε εκείνους που εργάζονται ή ζούνε σε περιβάλλον που θεωρείται εύκολη η υψηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Τέτοια μέρη μπορούν να θεωρηθούν οι φυλακές και τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Η κ. Σουαμινατάν εξέφρασε την μεγάλη της ελπίδα και δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξη. Ένα πράγμα που υπονομεύει ως ένα βαθμό την αισιοδοξία της, είναι πως η ανάπτυξη ενός εμβολίου αποτελεί μία περίπλοκη διαδικασία.

Προσθέτει πάνω σε αυτό λέγοντας πως «Είναι θετικό το γεγονός πως έχουμε πολλά εμβόλια και πλατφόρμες που μπορούμε να στηριχτούμε πάνω τους, σε τέτοιο σημείο που ακόμη και εάν το πρώτο ή το δεύτερο αποτύχουν, δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας, δεν πρέπει να τα παρατήσουμε.»

Ο αριθμός των εμβολίων που βρίσκεται κάτω από δοκιμές σε ανθρώπους είναι κοντά στα 10. Μέχρι στιγμής, αρκετές χώρες έχουν ήδη κάνει συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες με σκοπό την παραγγελία δόσεων του επικείμενου και πολυπόθητου κορωνοϊο-εμβολίου, πολύ πιο πριν να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας κάποιου εξ’ αυτών.

Η Σουμιναταν περιέγραψε ως πολύ αισιόδοξο το να γίνει επιτεύξιμη η παραγωγή εκατοντάδων εμβολίων μέχρι του τέλους του έτους, και είπε πως αποτελεί ένα «μεγάλο αν» η παραγωγή των 2 δισεκατομμυρίων δόσεων – τρία διαφορετικά είδη εμβολίων – 2021.

Προσέθεσε πως τα δεδομένα γενετικών αναλύσεων που έγιναν ως τώρα, έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 δεν έχει υποστεί ακόμη κάποια μετάλλαξη με κάποιο τρόπο που θα άλλαζε ριζικά την σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.

*Ο Θανάσης Τσαγκαδούρας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Δανίας, στο τμήμα Βιοτεχνολογίας, και έχει πραγματοποιήσει βιοιατρική έρευνα σε χώρες όπως Γαλλία, Δανία και Ισραήλ. Κατάγεται από την περιοχή της Κοζάνης και έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αρθρογράφηση κειμένων σχετικά με την Βιοτεχνολογία, την Δημόσια και Ψυχική Υγεία. Στόχος του είναι να μεταφέρει τα τρέχοντα επιστημονικά νέα στον πολίτη με απλή γλώσσα και αμεσότητα, δίνοντας τροφή για σκέψη στον καθένα και στην καθεμία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια