Δεθαμεξαζόνη: "η καλύτερη είδηση μέχρι στιγμής" - μειώνει τη θνητότητα των ασθενών με Covid-19

Υγεία
Δεθαμεξαζόνη: "η καλύτερη είδηση μέχρι στιγμής" - μειώνει τη θνητότητα των ασθενών με Covid-19

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε οτι περιλαμβάνει τη Δεθαμεξαζόνη στο πρωτόκολλο της φαρμακευτικής αγωγής

Η είδηση ότι η χορήγηση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, είναι η καλύτερη που είχαμε από τότε που ξέσπασε η πανδημία, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Τα αποτελέσματα δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη δείχνουν ότι η δεξαμεθαζόνη, η οποία χρησιμοποιείται για την μείωση της φλεγμονής σε άλλες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, μείωσε τα ποσοστά θανάτων κατά περίπου ένα τρίτο μεταξύ των σοβαρότερα νοσούντων από Covid-19 που εισάγονται στο νοσοκομείο.

 "Αυξάνει πράγματι τις πιθανότητες επιβίωσης αρκετά σημαντικά", σημείωσε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News. "Είναι μια από τις καλύτερες ειδήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια όλης αυτής της κρίσης".

 "Μειώνει τις πιθανότητες που έχεις να πεθάνεις όταν βρίσκεσαι σε συσκευή υποστήριξης της αναπνοής", πρόσθεσε. "Είναι μια λαμπρή είδηση για όλους", συνέχισε, σημειώνοντας ότι "κερδίζουμε τη μάχη κατά της νόσου αυτής" και ότι η δεξαμεθαζόνη βοηθάει να "τη βγάλουμε καθαρή" από την Covid-19.

 Η πιθανή δύναμη του φαρμάκου αυτού εντοπίστηκε αρχικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο υπήρξαν θετικές ενδείξεις, οπότε η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να το αγοράζει τον Απρίλιο, πρόσθεσε.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης ότι ο αποκαλούμενος δείκτης R, που δείχνει τον μέσο αριθμό των μολύνσεων τους οποίους προκαλεί ένας φορέας του νέου κορονοϊού, ήταν κάτω από 1 σε όλες τις περιοχές, αλλά δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν στην Αγγλία ή σε ολόκληρη τη Βρετανία. Επίσης αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος στη Βρετανία είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να το ελέγξει αντιμετωπίζοντας τα τοπικά ξεσπάσματα της νόσου.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε οτι περιλαμβάνει τη Δεθαμεξαζόνη στο πρωτόκολλο της φαρμακευτικής αγωγής 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες για την αγωγή των ασθενών της COVID-19 ώστε να περιλάβουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που έδειξαν ότι το φθηνό, ευρείας χρήσης στεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματικό στα βαριά περιστατικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες, η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται από το 1960 ως αντιφλεγμονώδες σε νόσους όπως η αρθρίτιδα, μείωσε κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών της COVID-19. Το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απευθύνεται στους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς εργαζόμενους και επιδιώκεται να περιλαμβάνει τα τελευταία δεδομένα για να παρέχει ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση όλων των φάσεων της νόσου, από την διάγνωση μέχρι την αποθεραπεία.

 Παρά το γεγονός ότι η μελέτη για την δεξαμεθαζόνη βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, οι ερευνητές του προγράμματος δηλώνουν ότι το φάρμακο πρέπει να περιληφθεί αμέσως στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των σοβαρότερων περιστατικών. Για τους ασθενείς που βρίσκονται στον αναπνευστήρα, η αγωγή έδειξε μείωση της θνητότητας κατά το ένα τρίτο και για τους ασθενείς που χρειάζονται υποβοήθηση της αναπνοής με μάσκα οξυγόνου, η θνητότητα μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο περίπου. Η ωφέλεια αφορά μόνο τα σοβαρά περιστατικά της COVID-19 και δεν διαπιστώθηκε σε ηπιότερες καταστάσεις.

«Είναι η πρώτη αγωγή που δείχνει μείωση της θνητότητας σε ασθενείς της COVID-19 που έχουν ανάγκη μάσκας οξυγόνου ή αναπνευστήρα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόν Γκεμπρεγέσους. Ο διεθνής οργανισμός περιμένει την πλήρη ανάλυση των δεδομένων της έρευνας τις προσεχείς ημέρες.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συντονίσει μία μετα-ανάλυση η οποία θα ενισχύσει την συνολική μας γνώση επί αυτής της αγωγής. Η κλινική οδηγία του ΠΟΥ θα επικαιροποιηθεί για να περιλάβει τον τρόπο και τον χρόνο χρήσης αυτού του φαρμάκου στην COVID-19.

 Ωστόσο, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας Jeong Eun-kyeong εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για την χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς της COVID-19.

«Εχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας σε ασθενείς με διαφορετικές φλεγμονές. Αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει την φλεγμονώδη απόκριση στους ασθενείς, αλλά και την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας συζητεί την χρήση του σε ασθενείς της COVID-19».

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν τα νέα οι γιατροί στις ΗΠΑ 

Η ανακοίνωση χθες Τρίτη ότι η χορήγηση χαμηλών δόσεων του στεροείδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς της covid-19 μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση έγινε δεκτή με αισιοδοξία από τους Αμερικανούς γιατρούς, οι οποίοι όμως εμφανίστηκαν και επιφυλακτικοί ζητώντας να δουν περισσότερα στοιχεία. Η διεθνής πίεση για την ανακάλυψη θεραπείας ή ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού έχει επιταχύνει τις δημοσιεύσεις ερευνών, προκαλώντας σύγχυση σε πολλούς γιατρούς για το αν οι θεραπείες που παρουσιάζονται σε αυτές έχουν όντως αποδειχθεί αποτελεσματικές. Αυτό τον μήνα αποσύρθηκε από το βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet μια σημαντική έρευνα για την covid-19. Τα αποτελέσματα δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη από Βρετανούς ερευνητές έδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη, η οποία χρησιμοποιείται για την μείωση της φλεγμονής σε άλλες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, μείωσε τα ποσοστά θανάτων κατά περίπου ένα τρίτο μεταξύ των σοβαρότερα νοσούντων από Covid-19 που εισάγονται στο νοσοκομείο.

Όμως λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας Jeong Eun-kyeong προειδοποίησε ότι η χρήση του φαρμάκου αυτού σε ασθενείς με κορονοϊό ενδέχεται να έχει παρενέργειες.

«Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας σε ασθενείς με διαφορετικές φλεγμονές. Αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει την φλεγμονώδη απόκριση στους ασθενείς, αλλά και την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας συζητεί την χρήση του σε ασθενείς της covid-19», εξήγησε.

“Έχουμε καεί και στο παρελθόν, όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και νωρίτερα με εντυπωσιακά αποτελέσματα και , όταν αποκτούμε πρόσβαση στα στοιχεία, αυτά δεν είναι τόσο πειστικά”, δήλωσε η δρ. Κάθριν Χίμπερτ διευθύντρια της μονάδας εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη.

 Η Χίμπερτ εξήγησε ότι τα δημοσιευμένα στοιχεία θα τη βοηθήσουν να εκτιμήσει τα ευρήματα και να δει ποιοι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο και σε με ποια δοσολογία.

“Ελπίζω πολύ να είναι αλήθεια, διότι αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς μας”, πρόσθεσε, εξηγώντας όμως ότι προς το παρόν δεν θα αλλάξει την αγωγή που ακολουθεί προς το παρόν για τη θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό.

Τα στεροειδή φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποίησε από την πλευρά του ο δρ Τόμας ΜακΓκιν, αναπληρωτής επικεφαλής στο μεγαλύτερο ιατρικό όμιλο της Νέας Υόρκης, τον Northwell Health, όπου οι γιατροί, όπως εξήγησε, χρησιμοποιούν τα στεροειδή σε κάποιους ασθενείς.

“Πρέπει να δούμε πώς είναι η έρευνα με δεδομένο το τρέχον κλίμα των ανακλήσεων (ερευνών)”, εξήγησε ο ΜακΓκιν. “Απλώς θέλω να περιμένω να δω πραγματικά στοιχεία, αν αξιολογήθηκε από ομότιμους και να δημοσιευθεί σε ένα πραγματικό επιστημονικό περιοδικό”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε ήδη την δεξαμεθαζόνη για την θεραπεία ασθενών με κρορωνοϊό, αλλά δεν την θεωρεί πανάκεια

Η Ρωσία χρησιμοποιούσε ήδη την δεξαμεθαζόνη για την θεραπεία ασθενών με Covid-19 , αλλά δεν την θεωρεί ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο τον αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Υγείας Σεργκέι Αβντέγιεφ,

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο επιδρά σε οποιαδήποτε φλεγμονή συμπεριλαμβανομένης και της φλεγμονής των πνευμόνων και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. «Σε πολλά νοσοκομεία στην Ρωσία ήδη χρησιμοποιείται…Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει, σε κάποιες όχι», δήλωσε ο Αβντέγιεφ.

Η δεξαμεθαζόνη, ένα φτηνό και ευρέως χρησιμοποιούμενο στεροειδές έγινε το πρώτο φάρμακο που έδειξε ότι μπορεί να σώσει ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19 και βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, το οποίο οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως μια μεγάλη τομή από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News