Ο Τάισον το αλπακά, και ο βαρύς του ρόλος στην αναζήτηση θεραπείας και εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Υγεία
Ο Τάισον το αλπακά, και ο βαρύς του ρόλος στην αναζήτηση θεραπείας και εμβολίου κατά του κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Θανάσης Τσαγκαδούρας *

Μια νέα ελπίδα – κατά του κορωνοϊού – γεννιέται στην Σουηδία. Επιστήμονες της χώρας ελπίζουν πως ένα αλπακά θα μπορέσει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα ενάντια στον κορωνοϊό, μπαίνοντας δυνατά στην μάχη που έχουν βαλθεί να νικήσουν δεκάδες ερευνητικές ομάδες - και ινστιτούτα - ανά τον κόσμο.

Το αλπακά εν ονόματι Τάισον, με ηλικία 12 ετών και καταγωγή από την Γερμανία, αφού δέχτηκε ανοσοποίηση μέσω ιικών πρωτεϊνών, παρήγαγε αντισώματα τα οποία η ομάδα του γνωστού βιοϊατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας κατάφερε να απομονώσει. Αυτά τα πολύ μικρού μεγέθους αντισώματα – γνωστά και ως νανοαντισώματα – που προήλθαν από το αίμα του Τάισον, μπορούν και προσδένονται στο ίδιο σημείο όπως και τα ανθρώπινα αντισώματα και κατ’επέκταση θα μπορούσαν να αποτρέψουν πιθανή επιμόλυνση.

Εύλογα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου θεωρούν πως το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει την βάση για δημιουργία μιας θεραπείας για τον COVID-19 ή τελικά να οδηγήσει προς ένα εμβόλιο ενάντια αυτού. Πάραυτα η εργασία αυτήν βρίσκεται σε πρώιμα στάδια.

«Γνωρίζουμε πως τα αντισώματα αυτά κατευθύνονται ειδικά προς το ακριβές σημείο πρόσδεσης του ιού που είναι σημαντικό και αυτό είναι που εμείς έχουμε σχεδιάσει έχοντας τα αντίσωματα του Τάισον ως κέντρο της μελέτης,» είπε ο Gerald McInerney, επικεφαλής της ομάδας από το Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Στη θεωρία, όλες οι αποδείξεις υποδεικνύουν πως θα μπορούσε να δουλέψει πολύ καλά στους ανθρώπους, όμως είναι ένα πάρα πολύ περίπλοκο σύστημα.»

Άλλα ζώα όπως τα λάμα και κάποια μέλη της οικογενείας των καμελοειδών – όπως επίσης οι καρχαρίες – είναι γνωστά για την ικανότητα του οργανισμού τους να παράξουν νανοαντισώματα, τα οποία είναι πολύ μικρότερα από το πλήρες μέγεθος των αντισωμάτων των ανθρώπων, και έτσι θεωρείται ενδεχομένως ευκολότερο να τα διαχειριστείς.

 Ένα εμβόλιο, βέβαια, ίσως χρειαστεί πολύ δρόμο ακόμη.

«Τώρα θα προχωρήσουμε κάνοντας μελέτες σε ζωντανούς οργανισμούς, ίσως σε ποντίκια και χάμστερς ή άλλα ζώα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα για την COVID-19 ασθένεια, αλλά το επόμενο βήμα μετά από αυτές τις μελέτες δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιο θα είναι», είπε ο McInerney.

Όσον αφορά τον Τάισον, το αλπακά, αυτός έκανε πολύ καλά την δουλειά του προσφέροντας τα ενδιαφέροντα νανοαντισώματα, που το ανοσοποιητικό του παρήγαγε.

Τώρα, όντας πλέον 12 ετών, ο Τάισον θα γυρίσει πίσω στην Γερμανία σε κάποια φάρμα για να βγει «στην σύνταξη».

Θανάσης Τσαγκαδούρας 

Ο Θανάσης Τσαγκαδούρας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Δανίας, στο τμήμα Βιοτεχνολογίας, και έχει πραγματοποιήσει βιοιατρική έρευνα σε χώρες όπως Γαλλία, Δανία και Ισραήλ. Κατάγεται από την περιοχή της Κοζάνης και έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αρθρογράφηση κειμένων σχετικά με την Βιοτεχνολογία, την Δημόσια και Ψυχική Υγεία. Στόχος του είναι να μεταφέρει τα τρέχοντα επιστημονικά νέα στον πολίτη με απλή γλώσσα και αμεσότητα, δίνοντας τροφή για σκέψη στον καθένα και στην καθεμία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News