Στην αγορά ευρωπαϊκό τεστ κορωνοϊού – Αποτελέσματα σε 30 λεπτά

Υγεία
Στην αγορά ευρωπαϊκό τεστ κορωνοϊού – Αποτελέσματα σε 30 λεπτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ένα από τα πρώτα 18 έργα έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδότησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συγκεκριμένα ένα νέο τεστ ταχείας διάγνωσης του COVID-19, έχει λάβει έγκριση για να διατεθεί στην παγκόσμια αγορά.

Οι ερευνητές του έργου «HG nCoV19 test» έλαβαν έγκριση για να θέσουν στην αγορά ένα νέο τεστ για την ταχεία επιτόπια (point-of-care) διάγνωση της νόσου Covid-19.

Στο έργο «HG nCoV19 test» συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο φορητό διαγνωστικό σύστημα για την ανίχνευση ιογενών λοιμώξεων, το οποίο δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα εντός 30 λεπτών. H ιρλανδική εταιρεία HiberGene με έδρα το Δουβλίνο, η οποία συντονίζει το έργο, ανακοίνωσε ότι έλαβε τη σήμανση CE που απαιτείται για τη διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά.

Το τεστ μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε δείγματα με μέτρια έως υψηλά ιικά φορτία, επιτρέποντας την ταχεία διάγνωση της λοίμωξης στο αρχικό και άκρως μολυσματικό στάδιο. Η ΕΕ στηρίζει την HiberGene από το τέλος του Ιουλίου 2000, ενώ η στήριξή της για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 930.000 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν ήδη κινητοποιηθεί 474 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 «Οι ερευνητές ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση της Ε.Ε. και ανέπτυξαν αυτό το νέο διαγνωστικό σύστημα πολύ γρήγορα. Αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας η διάγνωση του κορωνοϊού, γρήγορα και με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, καθώς μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού», δήλωσε Επίτροπος Καινοτομίας η Mariya Gabriel.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες από την αρχή της πανδημίας. Από τον Ιανουάριο του 2020 διέθεσε για την εξεύρεση λύσεων κατά του κορωνοϊού 474 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020». Συνολικά, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να επενδύσει σε αυτόν τον σκοπό πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης με προϋπολογισμό 48,2 εκατ. ευρώ, από την οποία χρηματοδοτήθηκε το εν λόγω διαγνωστικό τεστ, ήταν το πρώτο βήμα. Επιλέχθηκαν 18 έργα στα οποία συμμετείχαν 151 ερευνητικές ομάδες -με μέλη και από την Ελλάδα- για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ, θεραπειών και εμβολίων. Χθες, Τρίτη, η Επιτροπή απηύθυνε μια ακόμη ειδική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με προϋπολογισμό 122 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News