Σ. Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Ελλάδα
Σ. Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας διατύπωσε την άποψη ότι ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα τοποθετήθηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε ανοσία στον πληθυσμό αλλά ούτε και ένα εμβόλιο που θα μας προστάτευε αποτελεσματικά.

Ακόμη μαθαίνουμε για τον ιό και συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη να τον περιορίσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε.

Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε» υπογράμμισε.

Μάλιστα, τόνισε πως ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη επιτυχημένου εμβολίου, όπως συμβαίνει και με άλλες λοιμώξεις.

«Όταν εμφανίζεται πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει ανοσία είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις πόσο θα υπάρχει ένας ιός», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, που θα κυκλοφορεί ανάμεσά, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Σε αυτό μπορεί να παίξουν ρόλο και άλλα ζητήματα, όπως η εμφάνιση fake news πως τελειώσαμε με τον ιό, συμπεριφορές αγνόησης των μέτρων υγιεινής, εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων και το αντιεμβολιακό κλίμα που υπάρχει από ορισμένους.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ιλαρά: «Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια, κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς».

Ο καθηγητής Τσιόδρας εκτίμησε επίσης ότι μπορεί και λιγότερο του 0,5% του πληθυσμού της χώρας να έχει νοσήσει από τον ιό.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News