Βιταμίνη D: Η σπουδαιότητά της στην άμυνα κατά του ιού - Πού την βρίσκουμε

Υγεία
Βιταμίνη D: Η σπουδαιότητά της στην άμυνα κατά του ιού - Πού την βρίσκουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια η σπουδαιότητα της βιταμίνης D στην άμυνα κατά του ιού - Σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε

Στη σπουδαιότητα της βιταμίνης D και στο ρόλο της στην άμυνα του οργανισμού κατά του ιού, έχει αναφερθεί λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσής του για την πανδημία στη χώρα μας.

Πόσο θετικά μπορεί να δράσει η συγκεκριμένη βιταμίνη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Όπως ανέφερε μελέτες που έγιναν στις Φιλιππίνες αλλά και στην Ευρώπη έδειξαν ότι υπάρχει σχέση των λοιμώξεων του αναπνευστικού με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

Έτσι τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ιό, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι σημαντικό να είναι σε υψηλά επίπεδα η βιταμίνη D και αυτό μπορεί να γίνει εκτός από την έκθεση στον ήλιο και με την λήψη τροφής.

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην ηλιόλουστη Ελλάδα οι άνθρωποι δε θα αντιμετώπιζαν θέμα με την έλλειψή της, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, πολλοί Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D, με την κατάσταση να επιδεινώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 80% στους ηλικιωμένους.

Που τη βρίσκουμε

Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο, όπως προαναφέραμε.

Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα και έτσι συντίθεται η βιταμίνη D. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι 15 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (των χεριών και του προσώπου) είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχουμε ανάγκη το προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Πέρα από τις βιταμίνες σε χάπια και τα συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με το olivemagazine.gr, μπορούμε να ενισχύσουμε την πρόσληψη της βιταμίνης D και μέσα από το φαγητό. Ειδικότερα, υπάρχουν 12 τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, οι οποίες δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή μας αυτή την εποχή.

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, είτε πρόκειται για φρέσκο ψάρι είτε για κονσέρβα.

Δεν είναι απλά μία απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών, αλλά και μια πολύ ωφέλιμη τροφή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Το αγαπημένο «τυρί» των vegetarians και vegans εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνη D, άρα είναι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να βάλουν στο πιάτο τους και οι κρεατοφάγοι.

Το ήξερες ότι τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D; Μάλιστα, ειδικά τα άγρια μανιτάρια, που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Τα αβγά είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές, αλλά ειδικά ο κρόκος τους έχει ένα επιπλέον συν, ότι είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.

Γαλακτοκομικά ενισχυμένα με βιταμίνη D

Στα ψυγεία των supermarkets μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί, από ζωικό ή φυτικό γάλα, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Κάποια αλλαντικά, όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι ή η μορταδέλα Bologna, εκτός από γεύση προσθέτουν στη διατροφή μας και βιταμίνη D.

Χοιρινό κρέας

Το χοιρινό γενικά είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη D, ωστόσο κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια (spareribs) έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Δημητριακά πρωινού

Μερικά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D. Μπορείτε να δείτε ποια διαβάζοντας τα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D

Στην αγορά κυκλοφορούν χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D. Βέβαια θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση τους, καθώς συχνά οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν ζάχαρη.

Μοσχαρίσιο συκώτι

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ από την έχει λιγότερες θερμίδες από μία μπριζόλα, άρα θεωρείται καλύτερη επιλογή.

Το αγαπημένο σου άλειμμα για τις φρυγανιές σου προσφέρει και βιταμίνη D, εκτός από ωραία γεύση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News