Αγγούρι, ο υπαρχηγός της χωριάτικης σαλάτας: Από που προέρχεται - Ποια η θρεπτική του αξία

Υγεία
Αγγούρι, ο υπαρχηγός της χωριάτικης σαλάτας: Από που προέρχεται - Ποια η θρεπτική του αξία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αγγούρι είναι ίσως από τα λίγα λαχανικά που δε μαγειρεύονται και αυτό ίσως έχει να κάνει με το πολύ νερό που περιέχει

Επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Τσαγκατάκης

Το αγγούρι αποτελεί ένα μοναδικό έδεσμα και ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της διατροφής μας. Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού δεσπόζει στη χωριάτικη σαλάτα και αποτελεί μοναδικό συστατικό ενός άλλου ελληνικού εδέσματος, το τζατζίκι.

Το αγγούρι έχει ελάχιστα ιστορικά στοιχεία. Μάλλον προέρχεται από την Ινδία. Κατά την αρχαία ελληνική γλώσσα όμως αποκαλείτο σίκυος. Πιθανώς όμως η λέξη να προέρχεται σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη από τo αραβικό agur.

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να επεκταθούμε σε αυτό το μικρό θαύμα.

Θρεπτική αξία

Το αγγούρι τρώγεται κυρίως ωμό. Η σύστασή του ανέρχεται στο 95% νερό και είναι ένα απίθανο δημιούργημα του Θεού με βάση το γεγονός ότι με τόσο νερό αποτελεί μια στερεά τροφή. Αυτά του επιτρέπουν να είναι ένα δροσιστικό έδεσμα για όλες τις εποχές του χρόνου λόγω της καλλιέργειάς του σε θερμοκήπια.

Το αγγούρι για να δώσει αυτή τη στερεά τροφή καλείται να αλληλεπιδράσει με υδατάνθρακες και με τις λιγοστές πρωτεΐνες. Συνολικά στα 100 g δίνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν υψηλά ποσά αυτών ώστε να καλύπτουν μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των μικροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή βιταμίνες και τα λεγόμενα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, στις καθημερινές ανάγκες. Βασικά αυτό το προϊόν δίνει ελάχιστες θερμίδες, 15 kcal, οπότε είναι κατάλληλο για δίαιτα. Επιπλέον τα 100 g αξεφλούδιστου αγγουριού  δίνουν:

Συνολικό  

Ποσότητα ανά 100g

% συνιστπωμενη ημερήσια πρόσληψη

Συνολικό λίπος

0 g

Χοληστερίνη

0 g

4 g

Πρωτεΐνες

0,7 g

Φυτικές ίνες

0,5 g

Βιταμίνη C

2,8 mg

Βιταμίνη Κ

147 mg

Όμως περιέχει και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά με ΣΗΠ 2 %, όπως το παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Α, χαλκός, ψευδάργυρος, κ.ά

Η παλέτα όμως των θρεπτικών συστατικών δε σταματά εδώ:

  1. Βρίθει σε αντιοξειδωτικά ήτοι αντικαρκινικά όπως έχουμε ήδη δει αλλού. Έτσι αυτό περιέχει φλαβονοειδή , τανίνες και τριτερπένια. Ένα μάλιστα άγνωστο αντιοξειδωτικό η φισετίνη προάγει την υγεία του εγκεφάλου, της μνήμης και της καταστροφής των κυττάρων.
  2. Το αγγούρι επιτρέπει την ενυδάτωση του οργανισμού (πρόσληψη νερού)με ένα αργό τρόπο μάλιστα το 5% ΣΗΠ. Επίσης είναι από τους σημαντικούς ενυδατικούς παράγοντες του οργανισμού.
  3. Μπορεί να μειώσει την ποσότητα της επιπέδου του σακχάρου στο αίμα γεγονός που το καθιστά καλό σύμμαχο των διαβητικών.
  4. Το αγγούρι βοηθά στην μάχη του αδυνατίσματος με βάση την ποσότητα των θερμίδων που δίνουν αλλά και τη δυνατότητα του νερού του να συμμετέχει σε όλες τις μεταβολικές πορείες (αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών, όπως οι καύσεις).
  5. Παράλληλα μπορεί να ενταχθεί εύκολα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο όπως στις σαλάτες, τα σνακ και τα σάντουιτς.

Καλλιέργεια στο σπίτι

Στις μέρες μας παρουσιάζονται διάφορες διατροφικές προκλήσεις. Ο κορονοϊός έχει αλλάξει πολλά από τη ζωή μας. Από την άλλη μια κλασική ερώτηση είναι: «τι να φάμε που όλα είναι γεμάτα φυτοφάρμακα;». Και η απάντηση: «μόνο αν έχεις τα δικά σου». Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια λαχανικών και όχι μόνο αυτών, στο σπίτι οπουδήποτε: στον κήπο, το μπαλκόνι, στην ταράτσα κ.ά.  Έτσι η καλλιέργεια του αγγουριού στο σπίτι είναι μια πρόκληση.

Το αγγούρι είναι ίσως από τα λίγα λαχανικά που δε μαγειρεύονται και αυτό ίσως έχει να κάνει με το πολύ νερό που περιέχει. Όμως όπως προαναφέραμε αποτελεί το δεύτερο κύριο συστατικό του εξαιρετικού ελληνικού εδέσματος του τζατζικιού, μια συνταγή που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο. Τρώγεται πολύ ωραία ωμό και πολλές φορές συνοδεύει την τσικουδιά. Τέλος η άλλη εξέχουσα επιλογή χρήσης του αγγουριού είναι αυτή του τουρσί. Μπορείτε επίσης να βρείτε συνταγή στο διαδίκτυο.

Σε αυτή την εργασία μελετήσαμε το αγγούρι νομίζουμε από όλες τις πλευρές. Έτσι διαπιστώσαμε τη μεγάλη θρεπτική αξία επισημαίνοντας τη μεγάλη περιεκτικότητα γεγονός που το κάνει να είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην προσπάθεια του αδυνατίσματος. Όπως και όλα τα λαχανικά έχει πολλές ωφέλειες για την υγεία ιδιαίτερα εναντίον του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Πηγές: mednutrition.gr - healthline.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News