Ο ΠΟΥ... που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας

Υγεία
Ο ΠΟΥ... που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταυτότητα, ο ρόλος και οι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η κρίση του κορωνοϊού έκανε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο μια ακόμη συνεισφορά. Την προσθήκη της συντομογραφίας ΠΟΥ, που παραπέμπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εκείνον που έχουμε σε συνεχή βάση ως σταθερή πηγή για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιος είναι όμως αυτός ο ΠΟΥ ή WHO, όπως είναι η αγγλική συντομογραφία του (World Health Organization);

Αποτελεί μια ακόμη εξειδικευμένη υπηρεσία από τις πολλές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που έχει ως αρμοδιότητα, όπως είναι αυτονόητο, τη δημόσια υγεία και έχει καθοριστικό ρόλο σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως αυτή που ζούμε, αλλά και σε άλλες μικρότερης εμβέλειας.

Ο στόχος του ΠΟΥ, ο οποίος συμπλήρωσε φέτος 72 χρόνια ζωής, είναι σύμφωνα με το καταστατικό του η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του πλανήτη, με πάνω από 7.000 επιστήμονες  να δίνουν καθημερινό αγώνα για την επίτευξή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας και διαθέτει παραρτήματα σε 150 χώρες. Η "γέννησή" του έγινε στις 7 Απριλίου 1948, όταν διπλωμάτες από ολόκληρο τον κόσμο ενέκριναν το καταστατικό λειτουργίας του και η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στελεχώνεται από γιατρούς, ειδικούς στη δημόσια υγεία, επιδημιολόγους αλλά και αυτονόητα διοικητικό προσωπικό και εκείνο άλλων ειδικοτήτων, όπως ειδικών στις στατιστικές αναλύσεις, στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την παροχή βοήθειας και συμβουλευτικής αγωγής. Πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και για έναν επιπλέον λόγο, όταν "στήθηκε" στον τοίχο από τον Αμερικανό πρόεδρο, "κατηγορούμενος" για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έτσι αποποιήθηκε εκ νέου τις δικές του ευθύνες, να δηλώνει την πρόθεσή του να διακόψει τη συνδρομή των ΗΠΑ στον Οργανισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ βρίσκεται αντιμέτωπος με επικρίσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κρίση του 2009 με τη γρίπη, που αρχικά ονομάστηκε "των χοίρων" για να αποκτήσει αργότερα τον τίτλο "Η1Ν1". Ήταν η τελευταία προ CΟVID-19 πανδημία που κήρυξε ο ΠΟΥ, ο οποίος έχει θέσει στη λίστα των εν δυνάμει απειλών για την ανθρωπότητα την τελευταία δεκαετία άλλες τέσσερις τουλάχιστον επιδημίες, και πιο συγκεκριμένα τον Έμπολα που σάρωσε τη Δυτική Αφρική από το 2014 έως το 2016 και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2018, την πολιομυελίτιδα το 2014 και τον ιό Ζίκα, ο οποίος εξαπλώθηκε σε 60 χώρες τη διετία 2015-16.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ευλογιάς, ενώ ως προτεραιότητά του έχει θέσει την αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών, τον περιορισμό των επιπτώσεων των μη μεταδοτικών νόσων, τη σεξουαλική υγεία, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και τη γήρανση, αλλά και την υγιεινή διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων. Σημείο αναφοράς αποτελεί κάθε χρόνο η Παγκόσμια Έκθεση Υγείας που συντάσσει με στατιστικές και αναλύσεις, οι οποίες δίνουν το στίγμα της υγειονομικής κατάστασης στον πλανήτη.

Ιστορικά ο ρόλος του ΠΟΥ ήταν καθοριστικής σημασίας από την πρώτη στιγμή, από τη δεκαετία του '50, οπότε και ξεκίνησε η εκτεταμένη χρήση των αντιβιοτικών, με τον Οργανισμό να δίνει τις απαραίτητες συμβουλές στα κράτη για τη σωστή χρήση τους, όπως επίσης και για τον εμβολιασμό, με τον ΠΟΥ να ηγείται πολλών παγκόσμιων εκστρατειών, κυρίως για τα παιδιά, σε πολλές χώρες όπου οι συνθήκες υγιεινής και παροχής ιατρικής φροντίδας απέχουν πολύ ακόμα και από τα στοιχειώδη.

Κομβικό σημείο στην ιστορία του ΠΟΥ ήταν το 1977 με τη δημοσίευση της πρώτης λίστας βασικών φαρμάκων και το διάστημα 1983-1987, οπότε η εμφάνιση του ΑIDS έθεσε και τον ΠΟΥ σε συνεχή συναγερμό για την αντιμετώπιση του ιού HIV. Το 2009 ο ΠΟΥ απέκτησε ευρεία δημοσιότητα με την κρίση του H1N1 και τον αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του εμβολίου και βεβαίως με την πρόσφατη και σε πλήρη εξέλιξη του COVID-19.

Επικεφαλής του ΠΟΥ είναι σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους από την Αιθιοπία, ένας άνθρωπος που σχεδόν καθημερινά μπαίνει στα σπίτια μας μέσω των τηλεοπτικών οθονών για να μας δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Π.Ο.Υ. - Πώς ορίζεται η υγεία

 Αν αναρωτιέστε για τον ορισμό της υγείας σύμφωνα με τον αντίστοιχο Παγκόσμιο Οργανισμό, πρόκειται για «μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής καθώς και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία μιας νόσου ή αναπηρίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ορισμός αυτός παραμένει απαράλλακτος από τον Απρίλιο του 1948, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το καταστατικό του ΠΟΥ. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο ότι η υγεία αποτελεί το υψηλότερο θεμελιώδες αγαθό για κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις φύλου, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης, ενώ αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την ειρήνη και την ασφάλεια. Έμφαση δίνεται επίσης στην προστασία των παιδιών που πρέπει να ζήσουν αρμονικά και υγιή σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, την παροχή της γνώσης, ιατρικής και ψυχολογικής σε όλους, την ατομική και συλλογική ευθύνη, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News