Υγεία

Αποκάλυψη Έλληνα επιστήμονα του Stanford – «H θνητότητα είναι 50 - 85 φορές μικρότερη»

Ο καθηγητής παραχώρησε στο neakriti.gr προδημοσίευση μελέτης, 100.000 - 200.000 τα κρούσματα

O πιθανός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα είναι περίπου 100.000-200.000 σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford κ.Ιωαννίδη. Ο διακεκριμένος καθηγητής ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήθη στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία η λοίμωξη είναι συχνότερη απ’ότι αποδεικνύουν τα κρούσματα.

Συγκεκριμένα ο  Έλληνας καθηγητής παραχώρησε στο neakriti.gr την προδημοσίευση της ομάδας στο Stanford στο medRxiv της μελέτης που έκαναν για τον επιπολασμό COVID-19 στην Καλιφόρνια, Σάντα Κλάρα μέσω ανίχνευσης αντισωμάτων σε δείγμα 3300 ατόμων σταθμισμένο για να αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό. 

"H θνητότητα είναι 50-85 φορές μικρότερη"

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα το κύριο μήνυμα είναι ότι η λοίμωξη φαίνεται να είναι 50 έως 85 φορές συχνότερη στην περιοχή από ότι δείχνουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά, άρα και η θνητότητα είναι 50-85 φορές μικρότερη από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

«Είναι τα καλύτερα δυνατά νέα»

Σύμφωνα με τον καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford. κ.Ιωαννίδη που μίλησε στο Neakriti.gr: «Νομίζω ότι είναι τα καλύτερα δυνατά νέα - και φαίνεται να συμφωνούν με προ-ανακοινώσεις άλλων μελετών επιπολασμού από Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και μελέτες καθολικής διαλογής σε άστεγους στη Βοστώνη (36% θετικοί, όλοι ασυμπτωματικοί) και σε γυναίκες που πήγαν πριν 3 εβδομάδες να γεννήσουν σε δυο νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη (15% θετικές, σχεδόν όλες ασυμπτωματικές). Άρα η θνητότητα της λοίμωξης είναι πολύ κοντά στο 0.1% της ινφλουένζας (αν και φυσικά μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερη όταν ένα σύστημα υγείας καταρρέει και δεν μπορεί να φροντίσει ασθενείς, π.χ. στο Queens ή στο Bergamo).

Θα ακολουθήσουν δημοσιεύσεις από δεδομένα από άλλες περιοχές σε μελέτες σε εξέλιξη από την ομάδα μου και πολλές άλλες επιστημονικές ομάδες. Μακάρι να υπάρξουν δεδομένα και από την Ελλάδα. Αν πρέπει να κάνω μια εικασία, ο πιθανός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα είναι κάπου 100.000-200.000, ίσως και μεγαλύτερος - με κάθε επιφύλαξη βέβαια, καθώς χρειαζόμαστε πραγματικά δεδομένα ειδικά από την Ελλάδα για να ξέρουμε με μεγαλύτερη σιγουριά».  

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια