Υγεία

3 tips που δυναμώνουν τις άμυνες του οργανισμού

Πως μπορούμε να «θωρακίσουμε» το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να «κλείσουμε την πόρτα» στον κορωνοϊό και άλλες ασθένειες

Πέρα από τον κορωνοϊό, από τον οποίο όλοι θέλουμε να προστατευτούμε, υπάρχουν 3… κινήσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας «προστατεύουν» από τους ιούς.

Ποιες είναι αυτές;

  1. Άσκηση

Το πρώτο βήμα είναι η άσκηση η οποία έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη και προάγει την κυτταρική ανάπλαση και επανόρθωση. Επίσης συμβάλλει στην καλή ψυχική κατάσταση και τη μείωση του στρες.

Πρόσφατη έρευνα 1002 ατόμων που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Sports Medicine έδειξε ότι όσοι αθλούνταν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα μείωναν σχεδόν κατά 50% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν συγκριτικά με όσους έκαναν κυρίως καθιστική ζωή, ενώ όσοι έκαναν κρυολόγησαν είχαν πιο ήπια συμπτώματα.

Λόγω των συνθηκών όμως μπορεί να χρειαστεί να αθληθούμε πιο περιορισμένα, στο σαλόνι ή την κουζίνα λόγου χάρη, ωστόσο δεν πρέπει να το αμελήσουμε.

  1. Διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι εξίσου σημαντική δεδομένου ότι το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος εδράζεται στο μικροβίωμα του στομάχου.

Τα υγιεινά τρόφιμα μπορεί να είναι πάνω κάτω γνωστά, αλλά αξίζει να αναφερθούν και να ενταχθούν στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας. Πρόκειται για τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τους ξηρούς καρπούς, τα μούρα, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης τα πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο) και το σκόρδο!

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση σκόρδου, ιδιαίτερα ωμού, σχετίζεται με την εξόντωση των βακτηρίων και την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  1. Ύπνος

Ο ποιοτικός ύπνος και η ανάπαυση είναι το άλλο σημαντικό κριτήριο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι κοιμούνται επαρκώς έχουν πολύ πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα συγκριτικά με όσους κοιμούνται ανεπαρκώς.

Μάλιστα παλαιότερη έρευνα του 2015 που δημοσιεύθηκε στην Sleep και διεξήχθη σε 164 υγιείς εθελοντές τους δόθηκαν σταγόνες που περιείχαν ρονοιό ή ιούς του κοινού κρυολογήματος, έδειξε ότι εκείνοι που συμπλήρωναν λιγότερες από πέντε ώρες βραδινού ύπνου είχαν  4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν συγκριτικά με όσους κοιμούνταν πάνω από επτά ώρες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια